3 conclusies uit de Round Table met Microsoft bij Renson

Een tijdje terug was het hoofdkantoor van Renson host voor een exclusieve Round Table en Meet & Greet met Didier Ongena, Managing Director Microsoft Belux.

Tijdens deze selecte samenkomst lichtte Microsoft haar visie toe op de komende jaren. De Round Table gaf dan weer ruimte om de koppen te buigen over hoe bedrijven hier kunnen op afstemmen.

1. De toekomst van datacenters: water

Wie datacenters zegt, zegt grote oppervlaktes. En die zijn niet oneindig op deze planeet. Door onder meer operationele, financiële maar ook politieke beperkingen hangt hier vaak een flink prijzenkaartje aan. Een complex datacenter beslaat al gauw een oppervlakte van meerdere voetbalvelden groot. Microsoft alleen al heeft wereldwijd 54 datacenters.

Door de toenemende schaarste aan oppervlakte, experimenteert Microsoft met de mogelijkheden om ook buiten de gekende grenzen datacenters neer te poten. Een mogelijkheid schuilt alvast in onderzeese implementatie. Het lijkt futuristisch en risicovol, maar niks is minder waar.

Gemiddeld woont – wereldwijd gezien – een mens, een gebruiker dus, niet veel verder van een zee of meer dan een radius van 100 km. Dat biedt heel wat opportuniteiten inzake logistiek en dus garanties naar snelheid in data-uitwisseling. In de buurt van water wonen (en werken) biedt nog een bijkomend voordeel: die van datacenters die automatisch onder water kunnen gekoeld worden.

2. Slimmer, sneller en efficiënter samen-werken: Teams

Een tweede focus ligt in toepassingen zoals Microsoft Teams. Microsoft wil die gaan positioneren als dé collaboratiehub voor projectsamenwerking en teamcommunicatie. Microsoft Teams bundelt namelijk alle applicaties uit Office 365 in één overzichtelijk duidelijk en makkelijk te gebruiken interface. Het legt naadloos de link met toepassingen zoals SharePoint, OneNote en andere, zélfs via API’s van externe platformen.

Bovendien slaagt het er bijzonder sterk in de dagelijkse overvloed aan e-mails te beperken tot het absolute minimum, gezien Teams chats en andere communicatie integreert in haar applicatie. De manier van communiceren verandert; optimaal digitaal samenwerken wordt de norm.

3. Artificiële Intelligentie is ‘here to stay’

Een derde pijler waar Microsoft bijzonder hard op inzet is Artificiële Intelligentie. Het richt met verschillende partijen al AI-scholen op die bedrijven helpen met A.I.-toepassingen in hun bedrijf of bedrijfsprocessen. Gelinkt aan ‘Big Data’ maakt A.I. besluitvorming aanzienlijk overzichtelijker en sneller. Gekoppeld aan bijvoorbeeld Power BI en Azure biedt het eindeloze mogelijkheden in verwerken van grote hoeveelheden data. Die krijgen vorm in duidelijke dashboards waaruit strategische beslissingen correcter kunnen ingeschat worden.

Ook predictive analysis behoren tot de komende standaard. Denk dan maar eens aan de mogelijkheden inzake bijvoorbeeld Predictive Maintenance in Industry 4.0. De resultaten zijn baanbrekend en hebben een enorme – postitieve – impact op de productie en economie.

In onze meer dagelijkse professionele omgeving zien we ook al hoe A.I. zich al volop integreert in Office 365. Recent zorgde Microsoft ook voor een primeur in de medische wereld met de HoloLens. Alvast enkele toepassingen die aantonen dat A.I. en AR geen “ver van mijn bed-show” meer zijn, maar al concrete toepassing kennen in het bedrijfsleven.

Conclusie?

De wereld en industrie staan al met hun beide benen in een stevig evoluerende digitale omgeving. Toepassingen vinden sneller en makkelijker hun weg naar het bedrijfsleven, maar het financiële plaatje is best groot en de overschakeling naar Slimme Technologie is niet altijd vanzelfsprekend. De toekomst is er alvast wel een van Collaboration, bijgestaan door A.I. en powered by Azure. Teams verzamelt het geheel in gebruiksvriendelijk project-en communicatietool.

Wil je meer informatie? Wil je weten hoe we jou hierbij kunnen helpen?