6 tips voor veiliger internetgebruik

Vandaag is het Safer Internet day waarbij Child Focus en een reeds andere initiatiefnemers kinderen laten nadenken over cyberpesten en de bescherming van hun privacy.

De Safer Internet Day is een jaarlijks terugkerende dag (iedere tweede dinsdag van februari) waarop in meer dan zeventig landen ter wereld aandacht wordt gevraagd voor veilig internetgebruik onder jongeren. 175 vrijwilligers van Microsoft en Proximus gaan vandaag langs in 151 basisscholen met tips voor veilig internetgebruik.

Ook thuis kan je enkele maatregelen nemen zodat je kinderen veilig online zijn en hun gegevens niet in verkeerde handen vallen.

Saferinternetday

1. Bescherm je computer

Verbeter de beveiliging van je computer. Zorg dat je altijd de meest recente software gebruikt. Doe dit door middel van automatische updates en installeer legitieme antivirus en antispyware software. Schakel nooit je firewall uit en bescherm je draadloze router met een wachtwoord.

2. Update je webbrowser

De webbrowser, zoals Internet Explorer, is je toegangspoort tot het web en speelt daarom een belangrijke rol bij de beveiliging van je computer. Gebruik altijd de laatste versie van je browser. Iedere nieuwe browser versie beschikt over verbeterde beveiligingstechnieken. Ga hiervoor naar de website van browser en kijk of er een nieuwere versie beschikbaar is.

3. Bescherm jezelf tegen e-mail oplichting

Phishing is een soort online identiteitsdiefstal. Phishing maakt gebruik van e-mail en frauduleuze websites die zijn opgezet om jouw persoonlijke gegevens of informatie te stelen zoals creditcardnummers, wachtwoorden, accountgegevens of andere informatie. Lees onze tips om je niet te laten vangen!

4. Maak een sterk wachtwoord

Bepalend voor een sterk wachtwoord zijn lengte en complexiteit. Het ideale wachtwoord is lang en bevat letters, speciale tekens, symbolen en cijfers. Gebruik het volledige toetsenbord, niet alleen de letters en tekens die je het meest gebruikt of ziet. Gebruik niet voor alles hetzelfde wachtwoord en wijzig je wachtwoord minstens om de drie maanden.

5. Bescherm je gegevens onderweg

Bescherm jezelf als je gebruik maakt van een andermans computer of gebruik maakt van een Wifi netwerk in een openbare plek zoals een café of luchthaven.

  • Let er altijd op dat het netwerk beveiligd is met een wachtwoord.
  • Wis je sporen op publieke computers. Webbrowsers slaan vaak je wachtwoorden op en onthouden welke sites je hebt bezocht. Wis daarom na gebruik altijd je browser geschiedenis en de cookies. Dat kan via ‘Internet Opties’ in je browser. Ook kun je vooraf via het menu ‘beveiliging’ de optie ‘InPrivate Navigatie’ kiezen. In dat geval is ook niet zichtbaar welke websites je hebt bezocht en worden wachtwoorden niet opgeslagen.

6. Bescherm familieleden

Maak van online veiligheid een familie aangelegenheid; maak goede afspraken. Enkele andere hulpmiddelen waarmee je jezelf of familieleden kunt beschermen:

  • Ouderlijk toezicht van Windows 10. In Windows kun je eenvoudig voor ieder gezinslid een eigen account aanmaken. Zo voorkom je onder andere ongewenste aankopen van apps. Per account kun je aangeven of dit account van een kind is en daarmee beperkingen instellen voor de tijd die je kinderen doorbrengen met de pc.
  • In bedrijfsomgevingen werken we vaak met een Meraki netwerkomgeving. Ook thuis beschik je hierdoor controle over je netwerk. Via een eenvoudig dashboard kan je surfmogelijkheden instellen of categorieën blokkeren, verschillende ssids’s (netwerken) opzetten en locatieanalytics zien.
  • Windows Live Family Safety zorgt voor extra bescherming wanneer je kinderen online zijn. Met dit gratis programma kun jij bepalen welke websites je kinderen kunnen bekijken en met wie ze online mogen praten.

Over ConXioN

ConXioN is een ICT-dienstverlener die zich richt tot kleine en middelgrote ondernemingen. Het bedrijf is gespecialiseerd in op maat gemaakte oplossingen die vlotte bedrijfsprocessen faciliteren zodat klanten zich volledig kunnen focussen op hun bedrijfsdoelstellingen. Concreet levert ConXioN infrastructuur, cloudoplossingen, Managed Services, ICT Security, oplossingen voor connectiviteit & mobiliteit en software applicaties.

ConXioN is in 20 jaar uitgegroeid tot een stevige kmo met een 70-tal ICT-specialisten, gevestigd in Deerlijk, Lommel en Ternat. Het bedrijf zet sterke groeiprestaties neer, met een geconsolideerde omzet van zo’n 15 miljoen euro (20% groei zowel in omzet als personeel). ConXioN kan bogen op sterke partnerships met o.a. HP, HPE, Microsoft, Cisco en Proximus.