CCleaner malware gericht op techbedrijven

Talos, de securitydienst van onze partner Cisco, wist te detecteren dat de gratis tool CCleaner geïnfecteerd was met malware. Deze gratis tool wordt gebruikt om een cleanup te doen van uw pc waardoor de besmette versie reeds door meer dan twee miljoen gebruikers werd gedownloaded.

In een recente blogpost publiceert Talos een lijst met een aantal bedrijven die het doelwit waren van de vooralsnog onbekende aanvallers. Het gaat om grote techbedrijven, zoals Samsung, Sony, Google, Intel, Microsoft en Cisco zelf. Daaruit maken de onderzoekers op dat het motief waarschijnlijk economische spionage is, waarbij de geavanceerde aanvallers uit waren op intellectuele eigendom. In totaal gaat het om twintig systemen waarbij de aanvallers de tweede trap van de malware activeerden. Of dat dezelfde bedrijven waren, zegt Talos niet.

Concreet heeft u met onze producten bescherming tegen deze supply chain attacks die steeds sneller en in grotere hoeveelheid op het netwerk komen. Onze gelaagde security maakt gebruik van deze geavanceerde intelligente bescherming.  Zie aantekening.

CCleaner