De 10 meest gestelde vragen over de gratis Windows 10 upgrade

Sinds de aankondiging van de releasedatum van Windows 10 (29 juli) rijzen er heel wat vragen. Daarom verzamelden we de tien meest gestelde vragen voor u.

Wenst u ook over te stappen naar Windows 10 ? Contacteer dan de ConXioN Service Desk, we vertellen u er alles over ! Stuur een mail naar support@conxion.be of neem contact op via 056 73 11 21

1. Ik ben lid van het Windows Insider programma. Krijg ik ook rechtsonder in mijn scherm een notificatie? Geen zorgen, Windows Insiders krijgen natuurlijk de finale versie van Windows 10 aangeboden wanneer die beschikbaar is. Het is niet de bedoeling dat Windows Insiders op de preview blijven. De huidige notificatie is enkel bedoeld om Windows 7 en Windows 8.1 gebruikers op de hoogte te brengen dat Windows 10 er aan komt.

2. Behoud ik mijn documenten en applicaties bij de gratis upgrade naar Windows 10? Windows 7 Service Pack 1 en Windows 8.1 Update gebruikers behouden hun instellingen, persoonlijke bestanden en de meeste apps bij de gratis upgrade naar Windows 10. Het is altijd aan te raden om eerst een back-up van uw bestanden te maken (dit kan via een externe harde schijf of via OneDrive). In de “Download Windows 10” app geeft Microsoft u de mogelijkheid om reeds te testen welke applicaties zullen werken of opnieuw geïnstalleerd moeten worden. Wanneer u Windows 7 of Windows 8.1 geinstalleerd hebt, dan kunt u upgraden naar Windows 10. Is dit niet het geval, en heeft u Windows 7 RTM, Windows 8 RTM of Windows 8.1 RTM? Dan raden we u aan eerst te updaten naar Windows 7 Service Pack 1 of Windows 8.1 Update. Dit kan via Windows Update. Zo kunt u ook gemakkelijk upgraden via de automatische download. Indien u niet bijwerkt naar Windows 7 Service Pack 1 of Windows 8.1 Update dan kunt u enkel uw instellingen, persoonlijke bestanden en de meeste apps behouden via een media installatie zoals een USB of een DVD die ook binnenkort beschikbaar wordt gesteld.

3. Kan ik een schone installatie of een herinstallatie van Windows 10 doen? Indien u uw gratis upgrade naar Windows 10 via de “Download Windows 10” app reserveert en als download ter beschikking krijgt, is het niet de bedoeling om een clean install te doen. Echter, als u de upgrade naar Windows 10 succesvol hebt afgerond als gevolg van het gratis upgrade aanbod, heeft u de mogelijkheid om Windows 10 schoon te herinstalleren op hetzelfde systeem. Dit geldt zowel tijdens als na de gratis upgrade periode van een jaar, waarbij u Windows niet opnieuw hoeft aan te schaffen, en ook geen onderliggend besturingssysteem van waaruit u de upgrade hebt uitgevoerd opnieuw hoeft te installeren. Indien u bijwerkt naar Windows 10 via een media installatie zoals een USB of een DVD, dan heeft u tijdens de installatie de mogelijkheid om te kiezen voor een schone installatie.

4. Waarom beschik ik niet over de upgrade notificatie in mijn taakbalk? De “Download Windows 10” app is beschikbaar op de meeste pc’s met Windows 7 Service Pack 1 (SP1) en Windows 8.1 Update. In de volgende gevallen ziet u geen notificatie:

  • Windows 7 SP1 of Windows 8.1 Update is niet op je apparaat geïnstalleerd.
  • U heeft een zakelijke versie van Windows, deze vormt geen onderdeel van dit aanbod.
  • Automatische updates van Windows is niet op uw apparaat geactiveerd.
  • Uw apparaat voldoet niet aan de minimum systeemvereisten.
  • Uw toestel is niet op internet aangesloten.
  • Uw apparaat komt wel in aanmerking, maar er wordt nog gewerkt aan de updates die de prestaties van het apparaat zullen verbeteren, zoals een nieuw stuurprogramma.

5. Hoe kan ik de notificatie verwijderen? Microsoft geeft u uiteraard de keuze om al dan niet te kiezen voor de gratis upgrade naar Windows 10. Indien u zich aanmeldt voor de gratis Windows 10 upgrade, dan zal de notificatie vanzelf verdwijnen. Zodra uw gratis Windows 10 upgrade beschikbaar is krijgt u een nieuwe melding om de installatie te starten. Indien u niet gratis wil upgraden naar Windows 10 en de notificatie wil verwijderen, klik dan op “Aanpassen” in het systeemvak, zoek “GWX” of het “Get Windows 10” icoon in de lijst en selecteer “verberg icoon en notificaties”.

6. Zal Cortana in België beschikbaar zijn? Jammer genoeg hebben we momenteel geen zicht op de beschikbaarheid van Cortana in België.

7. Krijgt Windows RT ook een upgrade naar Windows 10? Windows RT is geen onderdeel van het gratis upgrade-programma naar Windows 10 dat is aangekondigd voor 29 juli 2015. Dit wil niet zeggen dat Windows RT geen verdere updates meer zal ontvangen.

8. Ik ben net gewend aan Windows 8.1. Waarom moet ik overstappen naar Windows 10? Niets moet alles mag. Als u tevreden bent met Windows 7 of 8.1 kan dat natuurlijk gewoon blijven gebruiken. Windows 10 biedt u echter wel de meest toekomstbestendige versie van Windows. Dankzij een upgrade naar Windows 10 heeft u altijd de laatste en meest veilige versie van Windows tot uw beschikking. Daarnaast biedt Windows 10 het beste van twee: het goede van Windows 7 is gecombineerd met het goede van Windows 8 en daar zijn nog nieuwe toepassing aan toegevoegd, zodat Windows u nog beter helpt met de dingen die u graag wil doen

9. Hoe weet ik dat de melding van Microsoft geen malware is? De “Download Windows 10” app wordt kenbaar gemaakt met een pop-up of een Windows 10 icoontje rechtsonder in uw scherm.

 Zo ziet de  “Download Windows 10” app eruit op je taakbalk.

10. Ik krijg geen pop-up maar zie wel een nieuw pictogram rechts onderin mijn taakbalk Niet iedereen krijgt een zogenaamde pop-up, bij sommige mensen verschijnt er een Windows 10-pictogram rechts onderin de taakbalk. Als u hierop klikt kunt u zich aanmelden om naar Windows 10 te upgraden. Wilt u dat niet, dan kunt u het uitstellen en verdwijnt het pictogram vanzelf.

Windows 10 voor bedrijven

Contacteer de Service Desk via support@conxion.be of via 056 73 11 21

Windows 10 versie

*Informatie over Windows-aanbiedingen

De upgrade-aanbieding omvat een volledige versie van Windows 10, het is geen proefversie. 3GB download; standaard datatarieven gelden. Deze gratis upgrade naar Windows 10 dient u binnen één jaar na beschikbaarheid te downloaden. De Windows 10 Upgrade geldt voor apparaten met Windows 7 en Windows 8.1 (inclusief apparaten die u al hebt). Er gelden bepaalde hardware/software-vereisten en de beschikbaarheid van functies kan per apparaat en markt verschillen. De beschikbaarheid van de Windows 10 Upgrade voor Windows Phone 8.1-apparaten varieert per hardwareleverancier of telecomprovider. Apparaten moeten op internet zijn aangesloten en Windows Update moet zijn geactiveerd. Er gelden mogelijk ISP-tarieven. Windows 7 SP1 en Windows 8.1 Update zijn vereist. Enkele versies zijn uitgesloten: Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise en Windows RT/RT 8.1. Klanten met Active Software Assurance in volumelicenties kunnen profiteren van zakelijke upgrade-aanbiedingen die buiten de normale upgrade naar Windows 10 vallen. Bezoek de website van de fabrikant of de Windows-pagina met Specificaties voor informatie over compatibiliteit en andere belangrijke informatie over de installatie. Windows 10 wordt automatisch bijgewerkt. Voor updates kunnen mogelijk aanvullende vereisten gaan gelden.