Het nut van een ‘digital workshop culture’

Grote technologiereuzen zoals Google, Microsoft, Facebook en IBM….beschikken al een tijd over hun eigen innovatielab, waar vernieuwende ideeën, producten en diensten het eerste daglicht zien. Een bijzonder slimme strategische zet in deze supersnel evoluerende wereld. Blijven jezelf heruitvinden is geen kleine kunst, maar wel hard nodig als je overeind wil blijven.

Dichter bij huis zien we gelijkaardige, weliswaar kleinschaliger, initiatieven de kop op steken. Meer en meer bedrijven richten een (digitale) denktank op, die op haar beurt ook als kweekvijver van innovatie functioneert. Wie ten volle de digitalisering wil omarmen, moet mee denken aan hoe die de markt verandert, en vaak grote gevolgen met zich meebrengt voor organisaties.

Creëer een digitale workshop cultuur

Aanvullend – of ter vervanging van een innovatielab – kan je ook een ‘digital workshop culture’ opzetten in je organisatie. Je gaat dan niet per se een volwaardig innovatielab bouwen, maar eerder een mentaliteit én bijhorende skills. Uiteraard moet altijd de tijd en ruimte blijven om aan ‘Idea Generation’ of ‘Design Thinking’ te doen, belangrijk is ook dat je weet hoe je dat stimuleert onder je medewerkers, je team. Technologie biedt al een breed gamma aan ‘digital tools’ die ‘digital collaboration’ (digitale samenwerking) mogelijk maken en faciliteren. Zo zijn er digitaal interactieve whiteboards zoals de Microsoft Surface Hub 2, maar nog tal van andere bieden een brede waaier aan mogelijkheden.

De kunst bestaat erin ze optimaal te leren gebruiken voor bv. digital workshops, waar ook medewerkers niét in dezelfde ruimte zijn. Omdat ze op dat moment niet kunnen, op verplaatsing zijn, in een station of co-workingplek zitten. Toch heb je je talenten nodig als je samen aan een nieuw of vernieuwend concept werkt. Of als je simpelweg een brainstorm wil organiseren. Ruimte en tijd zijn niet langer obstakels. Je kan ze eenvoudig overbruggen door collaboration tools zoals Micrsoft Teams, of tal van andere. Gaandeweg worden je medewerkers gewend aan deze tools en manier van werken, al is blijvend stimuleren tot gebruik van de tools, nodig.

Inspire sessie : Increase team engagement

In elk geval is een ‘digital workshop culture’ opzetten meer dan de moeite waard. Collaboration wordt een stuk productiever, efficiënter, tijdsbesparend en ook nog eens team-versterkend. Het laat ook veel plaats voor een hoop creativiteit. De ideale mix dus tot innoverend (samen)werken, remote of fysiek in dezelfde ruimte. Meer weten over hoe je aan de slag kan? Leer er alles over tijdens onze inspire sessie ‘Increase team engagement’.