Piek van cyberaanvallen tijdens de eindejaarsperiode

De eindejaarsperiode brengt grote hoeveelheden aan online bestellingen, e-commerce, bevestigingsmails, track and trace-emailupdates en e-kaartjes. Maar let op, want tijdens deze periode worden ook de meeste cyberaanvallen gepleegd! Valse e-mailupdates over bestellingen, e-mails met aanlokkelijke aanbiedingen voor online shopping, en zelfs vervalste e-kaartjes die lijken van een kennis te komen. Of van een klant of leverancier.

Phishing, of internetfraude, komt aanzienlijk meer voor tijdens de feestperiodes. Vaak lijkt een e-mail met een aanbod of bevestiging van een bestelling echt, en leidt die jou soms naar een kopie van een echte website, waar naar jouw login-gegevens en kaartgegevens gevraagd wordt. Fraudeurs slaan zo hun slag, waarna jij achterblijft met gestolen (financiële) data.

Wat kan je doen?

Een verwittigd man is er twee waard. Beveilig jouw toestellen en netwerk zo goed mogelijk. Wij bieden je het principe van ‘gelaagde security’: op elke IT-laag worden de juiste beveiligingstools ingeschakeld die bovendien je systeem proactief monitoren op bedreigingen en aanvallen. Deze intelligente combinatie zorgt ervoor dat verdachte ‘threats’ worden tegengehouden en je mailbox niet kunnen bereiken. Zo blijft jouw web– en e-mailomgeving ‘clean’ en veilig. Wat ons Managed Security Pack voor je kan betekenen, ontdek je op onze website

Waar let je verder best op? Enkele tips

  • Wees aandachtig voor e-mails met verdachte aanbiedingen. Soms is slechts het logo een klein beetje anders, waardoor je vaak niet doorhebt dat het om een frauduleuze e-mail gaat. Ze kunnen je naar een ‘fake website’ brengen die naar jouw login-en kaartgegevens vraagt. 
  • Let op voor update e-mails zoals orderbevestigingen, verzendinformatie of mails met verdachte bijlages. Ze bevatten vaak kleine bestandjes die je systeem kunnen infecteren. Open geen bijlage waar je niet zeker van bent. 
  • Denk voor je klikt. Lees goed wat de e-mail zegt en ga niet zomaar in op een aanbod of vraag. 
  • Vertrouw op betrouwbare sites en niet zomaar op de resultaten in de zoekmachines die opduiken. Dit reduceert het risico op internetfraude al aanzienlijk. 
  • Kijk naar de domeinnaam. Fraudeurs veranderen deze soms met  1 teken waardoor je het verschil vaak niet opmerkt. Klik niet op verdachte URL’s. 
  • Verifieer. Kijk of de e-mail echt is en bel desnoods de afzender als je niet zeker bent. E-mails kunnen verstuurd worden alsof ze van jouw kennis, klant of leverancier komen.
bar-beard-bokeh-853151