Terug uit vakantie: 6 tips om opnieuw op dreef te komen

Veel mensen komen momenteel terug uit verlof. Na een 3-tal weken vakantie zijn de batterijen weer helemaal opgeladen. We kijken blij terug naar de vele mooie herinneringen die we met onze familie en vrienden deelden, maar krijgen soms de daver op het lijf dat het nu “back to reality” is: werken dus. Hoe zorg je er voor dat je relaxed én vol moed terug aan de slag gaat? Enkele tips.

Toegegeven, niks is zo leuk als (zomer)verlof, maar helaas is de realiteit hard en moet er uiteindelijk opnieuw gewerkt worden. Net nu je helemaal ontspannen (mentaal en fysiek) uit vakantie komt, kan de start van je eerste dag op werk na je verlof best stresserend zijn. Hoe ga je er mee om?

1 . Neem 1 dag extra ‘verlof’

Veel mensen duiken bijzonder ambitieus terug de werkrealiteit in, maar verliezen al gauw de moed als ze zien hoeveel werk er op hen ligt te wachten. Om nog niet te spreken van de honderden e-mails in je mailbox. Plan daarom zeker 1 dag ‘verlof op kantoor’ in om je rustig bij te werken en terug in de sfeer te komen. Vraag je directe medewerkers om een update en kuis je mailbox op.

2 . Operatie ‘clean up mailbox’

Na je verlof lijkt het een fulltime job op zich: je mailbox opruimen. Ga je mails in chronologische volgorde af, de laatste eerst. De kans is namelijk héél groot dat alle andere al zijn behandeld door je collega’s. Vraag een update waar nodig en beantwoord enkel die mails die moéten beantwoord worden.

3 . Begin met een checklist

Om het jezelf nog overzichtelijker te maken, en dus jezelf wat extra gemoedsrust te geven, kan je werken met een checklist wat je op je eerste dag wil doen. Zet die lijst wel niet té vol, want dan zet je jezelf ook weer blok.

4 . Hou je aan je vakantievoornemens

Heb je genoten van die dagelijkse wandeling? Wat sport? Een uurtje in de natuur? Voeg enkele van die leuke gewoontes toe aan je (dagelijks/wekelijks) to do lijstje. Zo zet je je voornemens makkelijker om in gewoontes, wat je alleen maar beter zal doen voelen.

5. Neem de eerste dagen voldoende rust

De eerste dagen je draad en routine terugvinden en op volle capaciteit komen, is verre van makkelijk en vergt erg veel energie. Eet en drink voldoende gezond en rust genoeg.

6 . Maak een lijstje van prioriteiten

Bekijk, samen met je team en baas, welke projecten voorrang krijgen, hoe en wanneer. Ook dat zorgt voor een duidelijk overzicht en structuur. Overloop met je klanten, leverancier of andere partner hoe je het samen verder aanpakt nu je terug op kantoor bent.

Stand van zaken nodig?