Veilig met je laptop op vakantie

Het zomerverlof is voor velen al ingezet. Je kan weer volop genieten van je welverdiende vakantie in de zon. Heel wat mensen, waaronder misschien jij ook, nemen op vakantie hun tablet of laptop mee. Om wat op het lokale internet  informatie op te zoeken, af en toe een (werk)mailtje te checken, en om op sociale media hun vakantiekiekjes te posten. Zolang dat positief meedraagt aan je vakantie is daar natuurlijk niks mis mee. Maar er zijn wel een paar dingen waar je moet op letten:

Deel je foto’s pas achteraf op sociale media

De verleiding zal heel groot zijn om te tonen in welk restaurant of plek je incheckte op Facebook, of om je familiefoto’s vanop je exotische bestemming onmiddellijk te delen met je vrienden en familie op Instagram. Hou er wel rekening mee dat iedereen kan meekijken, ook mensen met minder goede bedoelingen. Inbrekers bijvoorbeeld kijken maar al te graag mee naar je duidelijke afwezigheid thuis. Zij zien hun kansen groot om hun slag te slaan en in te breken. Wees je er dus van bewust dat iedereen kan meekijken, ook als je account voldoende afgeschermd is. Buitenstaanders kunnen namelijk nog steeds je foto’s en updates zien wanneer iemand van je vrienden deze liket of deelt met anderen.

Scherm je af van pottenkijkers

Wil je even je mails checken op de trein of op de luchthaven? Of inloggen op je Facebook op een terrasje? Bescherm dan jezelf tegen pottenkijkers die eventueel logingegevens of andere persoonlijke gegevens kunnen aflezen. In de recente laptopmodellen van HP bijvoorbeeld, is HP Sure View geïnstalleerd. Met één druk op de knop kan je zo je scherm onleesbaar maken voor de omgeving, terwijl jij met een gerust gemoed kan verder werken of lezen.

Let op met openbare netwerken

Quasi elk hotel of camping biedt je gratis WiFi aan. Maar let op: deze zijn niet altijd veilig! Ze staan vaak zonder enige bescherming bloot voor iedereen, dus ook voor hackers. Voor hen is het kinderspel je vertrouwelijke informatie uit te lezen en te stelen. Ga dus voorzichtig te werk. Maak je toch gebruik van zo een WiFi verbinding, ga dan zeker niet online bankieren of shoppen! Jouw gegevens kunnen bijzonder snel en eenvoudig gestolen worden.