Waarom u in 2017 moet overstappen naar de Cloud

Heel wat bedrijven doen voor hun dagelijkse activiteiten beroep op grote hoeveelheden data. Zowel die van zichzelf, als van klanten en leveranciers.  Steeds vaker worden gegevens ook digitaal aangeleverd en bijgehouden in tientallen verschillende softwares, op verschillende toestellen en in verschillende versies. Maar hoe houdt u het overzicht over die digitale data en hoe kan uw bedrijf er voor zorgen dat medewerkers overal en altijd in volledige veiligheid die data ter beschikking hebben? En dat op een manier die voor uw bedrijf geen grote investeringen in nieuwe systemen vereist? Dankzij de cloud!

Wat is de cloud?

Eigenlijk is ‘de cloud’ een heel eenvoudig concept. In een klassieke IT-omgeving, zoals die nog bestaat bij heel wat bedrijven en kmo’s, wordt alle digitale data op een eigen, centrale server opgeslagen. Om daar aan te kunnen, moeten medewerkers ook effectief op dezelfde locatie aanwezig zijn als die server. Daarnaast draait elke medewerker zijn eigen software ‘lokaal’, op zijn eigen computer of laptop.

Bij de cloud is die fysieke server in uw bedrijf vervangen door een ‘virtueel exemplaar’ bij een cloud storage provider, waarop u als het ware ruimte huurt. Geen vaste kosten meer, geen onvoorziene onderhoudskosten en vooral: een betere toegankelijkheid voor uw medewerkers, waar en wanneer dan ook, en een veel sterkere beveiliging.

Voorbeeld nodig? Email van Office365 draait niet meer lokaal op uw computer, maar elke keer u mails ophaalt, logt u als het ware in op een datacenter van Microsoft waar zware beveiligingssystemen uw gevoelige data vrijwaren van slechte invloeden. Medewerkers  hebben bijgevolg geen vaste computer meer nodig om te kunnen werken, maar kunnen perfect onderweg bij klanten of thuis de nodige data ophalen.

Daarnaast is het perfect mogelijk om een onderhoudscontract met een vaste kostprijs per gebruiker per maand. Zo wordt uw investering in IT vervangen door een operationele kost die perfect voorspelbaar is en waar u zich zelf geen zorgen over hoeft te maken.

De essentie van de cloud voor uw kmo in 3 punten? Eenvoudig:

  • veiliger door meer high-end beveiliging van uw data
  • een gemakkelijker (en vaak goedkoper) beheer
  • een betere toegankelijkheid en meer mogelijkheden voor nieuwe manieren van samenwerken

Uw ICT-omgeving in de cloud: de voordelen

De cloud bevordert flexibiliteit

Cloud-gebaseerde diensten zijn ideaal voor bedrijven die een sterk groeiende of steeds wisselende hoeveelheid opslag of bandbreedte nodig hebben.  Meer of minder capaciteit gebruiken: het is een heel eenvoudige aanpassingen binnen een cloud-contract. Heel wat sneller en goedkoper dan fysieke opslagruimte bijsteken.

De cloud zorgt voor meer veiligheid

investeren in kwalitatieve disaster recovery is best prijzig voor veel kmo’s. Wie kiest voor de cloud, kan beroep doen op vergevordere beveiligings- en back-up-systemen, die ook gebruikt worden door veel grotere bedrijven. Op die manier wordt de kost van beveiliging sterk gedrukt. Ook het verlies van data door systeemcrashes op computers is met de cloud (grotendeels) opgelost, aangezien alle belangrijke data in een gecentraliseerd systeem beschikbaar blijven. Omdat uw gegevens worden opgeslagen in de cloud, kan u vanop gelijk welk toestel aan uw gegevens raken.

Minder investeren in hardware

Cloud computing elimineert voor een groot deel de kosten van een eigen hardware-infrastructuur. Geen installatie, onderhoud of aankoop van fysieke servers meer, maar een abonnementsformule die elke maand voorziet in onderhoud, huur en updates.

De cloud zorgt voor een betere samenwerking

Wanneer uw medewerkers op elk moment en vanaf elk toestel toegang hebben tot bedrijfsdocumenten, kan dat niet anders dan de samenwerking en de werknemerstevredenheid bevorderen. Thuiswerken of op kantoor? Dankzij de cloud hebben uw medewerkers in beide gevallen dezelfde mogelijkheden en dezelfde toegang. Ook het gebruik van cloud-software heeft zo zijn voordelen, want bijna elke beschikbare tool heeft ook applicaties voor mobiele toestellen. Zo kan er ook tijdens dagen vol meetings of congressen snel geschakeld worden tussen medewerkers onderling en met klanten.

Toptechnologie aan betaalbare prijzen

Zoals hierboven al gemeld zijn veel cloud-aanbieders zowel geschikt voor kleine kmo’s als grote bedrijven. Het grote voordeel voor kmo’s is dat u steeds toegang hebt tot dezelfde spitstechnologie als die grote bedrijven, aan een kostprijs die nooit haalbaar zou zijn indien het om fysieke servers zou gaan. Op die manier geet u ook uw eigen bedrijf een grotere kans om mee te spelen met de ‘grotere jongens’.

Waar op letten bij een migratie naar de Cloud?

Overstappen naar de cloud gebeurt natuurlijk niet van vandaag op morgen. Daarom is het belangrijk dat u een aantal elementen duidelijk aflijnt voor u de ICT van uw bedrijf migreert naar de cloud. We lijsten kort de vereiste stappen even op:

Bepaal uw visie

Het is essentieel om te bepalen wat u precies verwacht van de cloud, welke applicaties of processen u er in wil onderbrengen en hoe u het geheel ziet functioneren binnen uw bedrijf. Zonder deze visie is een migratie eigenlijk niet mogelijk.

Zet uw visie om naar een strategie

Het omzetten van uw visie naar een duidelijke strategie is minstens even belangrijk. Het herbepalen van verantwoordelijkheden, het veranderen van bedrijfsafspraken…er komt heel wat kijken bij een cloud-migratie en dat kan best strategisch aangepakt worden.

Kies de juiste tools

Net zoals ‘software’ is ‘de cloud’ een verzamelterm voor een hele collectie verschillende toepassingen. Het is dan ook belangrijk om een keuze te maken tussen alle mogelijkheden. Kiest u voor een shared of private cloud hosting? Welke software gaat u erop installeren? Zijn er momenteel programma’s in gebruik die niet om te zetten zijn naar een cloud-variant? Een duidelijk overzicht van wensen en verwachtingen speelt hier een belangrijke rol.

Zorg voor een gestructureerde uitrol

Maak een plan op van de verwachte uitrol van de migratie. Wanneer wordt alles overgezet? Wanneer wordt er getest? Hoe verloopt de tijdelijke data-overdracht zolang het systeem niet volledig operationeel is? Hou ook uw medewerkers op de hoogte van veranderingen en plan trainingsmomenten in.

Kies voor de juiste partner

Geen zin of geen kennis in huis om zelf een migratie door te voeren? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een structurele partner met ervaring in cloud-migraties. Op die manier vermijdt u heel wat kopzorgen en mogelijke problemen bij het overzetten van uw bestaande systeem naar de cloud.

Uw data veilig in de cloud dankzij Microsoft Azure en Windows 10

Databeveiliging is essentieel bij cloud-oplossingen (zeker ook met GDPR in het achterhoofd), dus doet u er goed aan om nu al de nodige maatregelen te treffen voor uw kmo. En daarbij spelen Microsoft Azure en Windows 10 een belangrijke rol.

Dankzij Microsoft Azure kan uw onderneming vaak maximaal profiteren van de schaalbaarheid en flexibiliteit van cloud computing. Microsoft Azure biedt flexibiliteit, laat u toe hoge infrastructuurkosten te vermijden aangezien u alleen betaalt wat u verbruikt, werkt naadloos samen met andere software en services van Microsoft (zoals Windows Server, SQL Server, Exchange en SharePoint), waardoor u zonder enig probleem op elk moment een back-up kan maken van uw belangrijkste bedrijfsgegevens en deze beveiligen.

Want Azure biedt een eenvoudige, betrouwbare back-up voor uw gegevens en applicaties. Bovendien krijgt u een uitermate veilige gelaagde IT-beveiliging die veel beter is dan de gebruikelijke lokale omgeving en beter kan passen binnen de GDPR-regels.

cloud-consult-conxion

Wie is ConXioN?

ConXioN is een Vlaamse ICT dienstverlener die uw bedrijfsdoelstellingen helpt realiseren. Zowel voor KMO’s als voor midmarketbedrijven leveren wij infrastructuur, cloudoplossingen, Managed Services, ICT Security, oplossingen voor connectiviteit & mobiliteit en software applicaties.

ConXioN is in 20 jaar uitgegroeid tot een stevige kmo met een 70-tal ICT-specialisten, verspreid over 3 vestigingen in Vlaanderen (Deerlijk, Ternat & Lommel). Onze expertise concentreert zich rond business continuity, cloud en managed services.