Wat u moet weten over WannaCry Ransomware

Afgelopen vrijdag werd een nieuwe ransomware variant, WannaCry, de wereld ingestuurd. Het aantal slachtoffers loopt ondertussen in de 200 000 en dit in ruim 150 landen.

Steeds meer bedrijven worden het slachtoffer van ransomware, software die bestanden op uw toestel blokkeert en waarvoor losgeld gevraagd wordt.

Het WannaCry virus haalde een enorm bereik doordat het gebruik maakt van een lek in oudere versies van Windows. Microsoft bracht in maart een update uit die het lek waar WannaCry gebruik van maakt, moet dichten. Daarom is het belangrijk dat u altijd de allerlaatste beveiligingsupdates heeft geïnstalleerd en niet meer met verouderde software werkt. Gezien de ernst werd deze update, uitzonderlijk, ook voor Windows XP en Windows Server 2003 uitgebracht.

Wat moet u als bedrijf doen?

Om dergelijke infecties te voorkomen is een multi layered security oplossing met (3rd party) patch management, zoals onze Managed Security Pack Gold, een must.

Zorg voor een veilige offsite back-up.

Het virus wordt verspreid via een grootschalige mailingcampagne. Awareness creëren en mensen informeren zijn dus key. Verspreid de boodschap dat mensen extra alert moeten zijn bij het openen van (verdachte) mail met bijlages en links.

Voor bijkomende informatie, aarzel niet om ons te contacteren via onze Service Desk.

Extra technische details