Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

Recap | Robotics, vision & A.I.: The Future of Manufacturing

The future of manufacturing is now. Heel wat productiebedrijven breken zich nu het hoofd over hoe ze het grote tekort aan werkkrachten kunnen aanpakken , hoe ze competitief kunnen blijven in een markt waar de loon-, grondstof- en energiekosten exponentieel stijgen, hoe ze efficiënter en kwalitatiever tewerk kunnen gaan en hoe automatisering daarbij kan helpen. We organiseerden twee exclusieve sessies waarin innovatieve technologiepartners KEYENCE, Stäubli, VINTIV en Vintecc ons inspireerden en aan de slag lieten gaan. Kijk je mee?

KEYENCE, Stäubli, Vintecc, ConXioN en VINTIV inspireerden de deelnemers in het wat en hoe van machinevisie, robotica, machinebouw en digitalisering. Dat deden ze aan de hand van een concrete case en live demo’s.

 

De sterke evoluties in deze domeinen laten immers toe om verder te automatiseren waar dat vroeger onmogelijk of ondenkbaar was, zeker in moeilijke omgevingen vol variatie en flexibiliteit. Door deze evoluties te koppelen aan machineontwikkeling op maat, kan je als maakbedrijf gigantische stappen zetten in efficiëntie en kwaliteitsverbetering.

Automatisering waar dat vroeger niet mogelijk was

Timen Floré, directeur en oprichter van VINTIV Waregem, is verantwoordelijk voor het lokale engineersteam en de verdere uitbouw van de hub als volwaardige entiteit binnen de organisatie van Limburgse machineontwikkelaar VINTIV.

Timen onderscheidt enkele trends voor de toekomst, waaronder nieuwe technologie die variaties kan meten en automatisch kan reageren zodat operatorafhankelijkheid verdwijnt. Ook visie zal zich steeds meer ontwikkelen, al dan niet gekoppeld aan Artificiële Intelligentie (A.I.). Dit zorgt ervoor dat processen die vroeger niet te automatiseren waren dat nu wel worden. Denk maar aan sorteringsprocessen, kwaliteitscontroles of positionering, waarbij machines dus de mogelijkheden van het menselijk oog evenaren. En ook digitalisering zal een steeds grotere rol spelen: door te leren uit de verzamelde data, zal er steeds meer mogelijk worden.

Robots in moeilijke omgevingen

Laurent Mattheys is als Local Director Robotics verantwoordelijk voor de robotica-afdeling van Stäubli binnen de Benelux. 

Laurent legt eerst en vooral uit waar de robots van Stäubli het verschil maken. Hun gamma aan robots biedt een antwoord op de vraag ‘wat in moeilijke omgevingen?’. Zo wordt ingezet op mobiele robots, maar ook op robots die bestand zijn tegen vocht of vuil in de voedingsproductie, die zelf geen vuil maken in de medische en farmaceutische omgevingen, of die bestand zijn tegen elektrische shocks bij autoproductie. 

Daarnaast weerlegt Laurent enkele argumenten die bedrijven weerhoudt om te robotiseren. Wist je bijvoorbeeld dat het robotiseringspercentage het werkloosheidspercentage niet lijkt te beïnvloeden? Zo beschikt Duitsland over drie keer zoveel robots als Frankrijk en ligt het werkloosheidspercentage daar toch een pak lager.

Bedrijven die het meest kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen

Jonathan Turner is Technical Manager Vision Systems and Vision Guided Robotics bij KEYENCE. Hij is verantwoordelijk voor het team Application Engineers (Vision & Vision Guided Robotics) in maar liefst 11 Europese landen.

KEYENCE veroverde een plekje op Forbes’ The World’s Most Innovative Companies List dankzij innovatieve oplossingen. Zo vertelt Jonathan over robots die kunnen zien wat met het menselijk oog niet gezien kan worden, bijvoorbeeld bij automatische inspectie van oppervlaktes die met hoogglans zijn afgewerkt. Op die manier wordt niet alleen het risico op menselijke fouten geëlimineerd, maar moet er ook niet meer geïnvesteerd worden in dure opleidingen voor uitdagend en gedetailleerd werk.

Digital twins

Vincent Theunynck is mede-oprichter en managing partner van Vintecc, een softwareontwikkelaar voor smart and connected machines

Vincent onderstreept het belang van data. Waarom zouden we vertrouwen op buikgevoel of kennis van het proces voor belangrijke investeringsbeslissingen? Data kan voor objectieve input zorgen. En daar kunnen computer vision systems in bij helpen.

Vaak is het moeilijk om te vertrekken van een wit blad. Simulatietechnologieën maken dat objectief. Denk daarbij aan capaciteitssimulaties, of digital twins, waarbij er een complete digitale stroom wordt opgezet die naast de fysieke stroom loopt.

Ook een exclusieve workshop meepikken?

Bekijk ons uitgebreid eventoverzicht en claim je gratis ticket!