Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

Thuiswest zet na fusie van 4 organisaties IT in als driver

Voor Thuiswest was IT nog niet direct een strategische zet om hun bedrijfsdoelen te behalen. Maar sinds hun Azure migratietraject, hebben ze de smaak te pakken gekregen. Waar 4 organisaties eerst vreemden voor elkaar waren, ontstaat nu een vorm van verbondenheid. Informatie is nu makkelijker te vinden en te delen, en daar voelen ze toch al een groot verschil.

 

Ontdek hier hoe het traject hun Cybersecurity maturiteit verhoogde, hybride werken mogelijk maakte en hoe ze nu efficiënter te werk kunnen gaan.

Ontwerp een architectuur om dataverwerking en -analyse te migreren van on-prem naar de AWS-cloud

Prestaties benchmarken om de cloudinfrastructuur en het gebruik van diensten te optimaliseren

Infrastructuurkosten op schaal inschatten om naadloze en efficiënte bedrijfsgroei te garanderen

Industrie

Wielrennen

Samenwerking

Oktober - heden

Hoofdkantoor

Brussel, België

Technologie

VPN, Cloud, CloudWatch / EMR / Glue / IAM / Kinesis / Kubernetes / Redshift / S3 / Site-to-Site VPN / Spark (pySpark) / VPC

| Maak kennis met Thuiswest

Thuiswest is een woonmaatschappij die zich inzet voor het bouwen, renoveren en verhuren van woningen tegen sociale tarieven in Vlaanderen. De organisatie is ontstaan uit de fusie van vier organisaties, wat heeft geleid tot een uitbreiding van 38 naar 94 IT-users.

 

Een organisatie met sterke groeiambities, waar schaalbaarheid steeds belangrijker wordt. Ontdek hieronder hoe we Thuiswest konden ondersteunen met hun groei.

Thuiswest

| Uitdagingen

Nadat Thuiswest 4 organisaties samensmolt, kwamen ze voor verschillende uitdagingen te staan:

Hybride werken was voorheen geen optie

Voor de fusie en de coronapandemie was hybride werken bij Thuiswest ongebruikelijk. Net als veel andere organisaties waren ze niet voorbereid op de plotselinge noodzaak om flexibel tussen thuis, kantoor en de verschillende vestigingen te werken. 

 

Maar aangezien hun omgeving hier nog niet klaar voor was, moesten ze toch snel tot een oplossing komen.

Balans tussen groei en hardware capaciteit

Het vinden van de juiste balans tussen de huidige behoeften en toekomstige groei is altijd een uitdaging, vooral voor een snelgroeiende organisatie als Thuiswest.

 

Meer werknemers in de IT-omgeving legde onmiddellijk  een aanzienlijk hogere druk op hun bestaande on-premise systemen.

 

En om de verhoogde werklast aan te kunnen, werd er vaak te veel hardware aangeschaft, wat onvermijdelijk leidde tot onnodige kosten. Een inefficiënt gebruik, dat vraagt om verbetering.

Beschermen van gevoelige klantendossiers

Ook Thuiswest moet aan de NIS2 regelgeving voldoen. Dus ook zij voelen steeds meer de noodzaak om hun Cybersecurity helemaal op punt te hebben.

 

Doordat ze met gevoelige klantendossiers werken blijven ze altijd met de uitdaging om zich zo goed mogelijk te beschermen tegen de steeds toenemende cyberaanvallen.

Het beheren van een steeds complexere IT-omgeving

Met de toename van het aantal werknemers en de diversiteit aan apparaten die zij gebruiken, werd het beheer hiervan steeds complexer.

 

Om potentiële problemen te kunnen anticiperen nog vóór dat ze impact hebben, heb je een hoge mate van zichtbaarheid binnen de IT-omgeving nodig. Wat voorheen toch nog ontbrak.

| Plan van aanpak

Thuiswest’s migratie naar Azure was een veelzijdig en strategisch proces, met een sterke focus op security en schaalbaarheid.

 

Stap-voor-stap, legden we samen een solide basis voor een soepele overgang naar de cloud.

1. IT-security analyse

Het in kaart brengen van de volledige IT-security in alle beveiligingslagen was een cruciale eerste stap. Dit gaf Thuiswest een duidelijk beeld van de hiaten binnen hun security en vormde de basis voor een actieplan om de Cybersecurity maturiteit te verbeteren.

2. Cybersecurity readiness traject

Het doel van dit traject was om de huidige Cybersecurity aanpak te analyseren en te vertalen naar een concrete set van acties en verbeteringen.

3. CSA begeleiding

Microsoft Azure biedt veel mogelijkheden, daarom kreeg Thuiswest strategische begeleiding door een Customer Success Advisor die samen met hun kon zoeken naar de meest interessante use cases.

 

Hierdoor hadden ze meteen een doordachte aanpak waarbij elke kans werd aangegrepen om de IT-infrastructuur te moderniseren, te beveiligen en goed voor te bereiden voor toekomstige innovatie en groei.

 

Met doorlopende consultancy en support konden we de IT-omgevingen blijven optimaliseren en beter afstemmen op de bestaande en toekomstige bedrijfsprocessen.

4. Roadmap ontwikkeling

Een gedetailleerde roadmap werd opgesteld om de IT-ontwikkelingen binnen Thuiswest te leiden. Dit document hielp bij het prioriteren en plannen van taken op korte en middellange termijn. Als ook bood het inzicht in de IT-kosten voor de komende periode.

5. Proof of Concept

Vooraleer we live konden gaan, werd een geoptimaliseerde Azure-infrastructuur naast hun on-premise servers opgezet om volledig in test te draaien. Dit omvatte de validatie van software en tests naar snelheid, prestaties en gebruikservaring.

6. Livegang

Deze specifieke case bevestigde nogmaals de noodzaak van een grondige voorbereiding.

 

Bij een fusie van vier organisaties zijn er ook veel plotse veranderingen, waar je niet altijd goed op voorbereid kan zijn.

 

Maar we kunnen met trots terugblikken op een mooie samenwerking en het resultaat dat ons uiteindelijk tot een succesvolle livegang kon leiden. Waar we met de uitgebreide analyses, alle risico’s tot een minimum konden beperken.

"De integratie van onze ERP in de Azure omgeving was er één met vallen en opstaan en dankzij de enorme inzet en het meedenken van ConXioN kregen we uiteindelijk een omgeving die stabiel, performant én veilig was. Nu kunnen we ons opnieuw via de CSA-begeleiding focussen op de verdere digitalisering van onze organisatie." - Philippe Dupont, IT manager van Thuiswest

7. Connectiviteit

De uitbreiding van de gebruikersbasis vereiste ook aanpassingen aan de connectiviteit, zowel op vlak van het bekabelde netwerk en wifi. 

 

In elke cloudomgeving is een optimale connectiviteit een noodzaak.

Na analyse van de bestaande situatie door ons TELCO-team, werd een ontdubbelde internetoplossing voorgesteld en geïmplementeerd. 

 

Tenslotte werd ook high availability op firewallniveau voorzien, waardoor we ook hier de nodige redundantie opbouwen.

| Resultaat

Na uitvoerig testen van zowel functionaliteit als gebruikerservaring in proof of concept fase werd de omgeving live gezet voor alle gebruikers. 

 

De nodige opleiding en begeleiding werd door ConXioN voorzien, zodat de nieuwe omgeving snel eigen werd.

 

Resultaat: een moderne, schaalbare en veilige IT-omgeving die Thuiswest in staat stelt om efficiënter te werken en beter te reageren op de veranderende behoeften van hun gebruikers.

Verbeterde flexibiliteit

Nu kunnen ze veel efficiënter vanop afstand werken. Of ze nu bij het gemeentehuis zijn, bij een collega of op een werf, ze kunnen gemakkelijk en snel op een veilige manier aan alle nodige documenten.

Schaalbaarheid

De IT-infrastructuur kan nu gemakkelijk worden aangepast aan de groei van de organisatie, zonder de noodzaak voor overmatige hardware. In Azure kan je bij wijze van spreken met 1 druk op de knop een extra server toevoegen wanneer nodig.

Verhoogde beveiliging

Door de Azure migratie heeft Thuiswest zijn Cybersecurity maturiteit aanzienlijk kunnen verhogen. Hierdoor zijn ze een grote stap dichter bij NIS2 compliancy. Huurders en huiseigenaren kunnen met een gerust hart zeker zijn dat hun data bescherming voldoet aan zowel de GDPR en de NIS2 richtlijnen.

 

Daarnaast is een Azure datacenter van Microsoft standaard volledig ontdubbelt. Dus mocht er wat gebeuren met de huidige locatie van de cloud, deze automatisch overschakelt naar het dichtstbijzijnde werkende datacenter. Zo hebben ze altijd de garantie dat bij problemen alle processen toch kunnen doorgaan.

 

Bij een on-premise server heb je namelijk nog het risico dat als die uitvalt jouw organisatie gedurende die tijd ook stilvalt. 

Efficiënter beheer

Door het gebruik van Microsoft Intune zijn de toestellen in de IT-omgeving nu een stuk eenvoudiger te beheren. Zeker een groot voordeel op vlak van visibiliteit, patch management en hardening.

Proactieve monitoring

Verder maakt Thuiswest gebruik van onze managed services, wat betekent dat de beveiliging op endpointniveau goed wordt beheerd en de Azure-omgeving door experts wordt gemanaged.

 

Met proactieve monitoring van de omgeving zorgen we voor continue optimalisaties en recurrente rapporten, waardoor potentiële problemen snel worden gedetecteerd en aangepakt.

| Toekomstvisie

Verdere digitalisatie en optimalisatie

In de toekomst wil Thuiswest zoveel mogelijk bedrijfsprocessen verder digitaliseren en optimaliseren, met als voornaamste doelen:

 

Verbeterde rapportages

Thuiswest wil in de toekomst hun data-analyses verder optimaliseren. De Azure-omgeving biedt het ideale platform hiervoor. 

 

Dit moet op korte termijn leiden tot bruikbare rapportages voor zowel beleidsvoering als voor het optimaliseren van de dagelijkse werkprocessen. 

 

Foutenmarges minimaliseren

Momenteel doen ze nog veel handmatig werk wat leidt tot een hoger risico op foutenmarges. En deze willen we net zo klein mogelijk houden door verdere digitalisatie van werkprocessen.

 

Verder inzetten op Microsoft 365 apps en tools

Tools als Sharepoint, Teams en Viva Engage worden verder uitgebouwd en ingezet voor kennisdeling, projectgerelateerd samenwerken, communicatie en community.

 

De Azure omgeving zorgt er dan ook voor dat deze doelen gemakkelijker bereikt worden. Hiermee kunnen ze IT en data inzetten als strategisch instrument.

Azure Migratie

Strategische en technische begeleiding, waar we de on-premise servers hebben overgezet naar de cloud. Met focus op security, flexibiliteit en schaalbaarheid.

Sharepoint omgeving

Sharepoint omgeving is opgezet en in volle expansie. Dit zal o.a. voor de verdere digitalisering van de organisatie zorgen.

Managed services

Proactieve monitoring met continue optimalisaties en recurrente rapportages.

Industrie

Woonmaatschappij

Hoofdkantoor

Roeselare, België

Gerelateerde referenties

Benieuwd naar wat ConXioN voor jouw organisatie kan doen?

Net als voor Igepa Belux kan ConXioN ook voor jouw organisatie een gepaste oplossing uitwerken. Neem snel contact met ons op en we bekijken samen de mogelijkheden.