Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

Wat is VoIP (Voice over IP) en hoe werkt het? Wat je moet weten!

Maak kennis met Voice over IP (VoIP), de toekomst van communicatie. Met de opkomst van VoIP worden traditionele telefonienetwerken verleden tijd. Maar wat is het eigenlijk en hoe werkt het? Hier ontdek je alles wat je moet weten en hoe het de manier waarop we communiceren verandert.

 

VoIP, ook wel bekend als internettelefonie, maakt gebruik van internetverbindingen om spraak- en multimediagegevens te verzenden. In tegenstelling tot traditionele telefoonsystemen, wordt hetgebaseerd op IP-protocollen, wat resulteert in een snellere en efficiëntere communicatie. Zo kunnen gebruikers wereldwijd bellen via internet, waarbij geen vaste telefonielijnen nodig zijn en de kosten aanzienlijk kunnen worden verlaagd.

Wat heb je nodig?

VoIP, of Voice over Internet Protocol, maakt gebruik van IP-netwerken om spraak- en multimediagegevens te verzenden. In eenvoudige bewoordingen betekent dit dat telefoongesprekken worden omgezet in digitale signalen en via internet worden verzonden, in plaats van via traditionele telefoonlijnen. Dit maakt het mogelijk om wereldwijd te bellen zonder de beperkingen van geografische afstand.

 

Om VoIP te kunnen gebruiken, heb je een internetverbinding nodig, evenals een VoIP-telefoon of een app op je computer of smartphone. Hiermee kunnen telefoongesprekken worden gemaakt en ontvangen via verschillende apparaten, waardoor het gemakkelijk is om verbonden te blijven, zelfs als je onderweg bent.

Hoe VoIP telefonie werkt

VoIP werkt door analoge spraaksignalen om te zetten in digitale gegevens die via internet kunnen worden verzonden. Dit proces wordt “digitalisering” genoemd. De digitale gegevens worden vervolgens verpakt in datapakketten en via IP-netwerken naar hun bestemming gestuurd. Aan de ontvangende kant worden de datapakketten weer omgezet in analoge spraaksignalen, zodat de ontvanger het gesprek kan horen.

 

Een belangrijk aspect is de kwaliteit van de gesprekken. De geluidskwaliteit van kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de snelheid en betrouwbaarheid van de internetverbinding. Een snelle en stabiele internetverbinding is daarom essentieel voor een goede ervaring.

VoIP vs. traditionele telefoonsystemen

VoIP en traditionele telefoonsystemen verschillen op verschillende manieren van elkaar. Een van de belangrijkste verschillen is de manier waarop de gesprekken worden verzonden. Bij traditionele telefoonsystemen worden gesprekken verzonden via koperen telefoonlijnen, terwijl bij VoIP de gesprekken via internet worden verzonden.

 

Een ander verschil is de kostenstructuur. Bij traditionele telefoonsystemen kunnen de kosten voor internationale gesprekken hoog oplopen, omdat deze worden uitgevoerd via dure telefoonlijnen. Bij VoIP worden internationale gesprekken daarentegen via internet verzonden, waardoor de kosten aanzienlijk worden verlaagd.

 

Daarnaast biedt Voice over IP ook meer flexibiliteit en functionaliteit dan traditionele telefoonsystemen. Zo kunnen gebruikers gesprekken voeren en ontvangen vanaf verschillende apparaten, en kunnen geavanceerde functies zoals voicemail en conferentiegesprekken worden gebruikt. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor bedrijven die behoefte hebben aan flexibiliteit en geavanceerde communicatietools.

De voordelen van voice over IP

VoIP biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele telefoonsystemen. Een van de belangrijkste voordelen is de kostenbesparing. Omdat VoIP-gesprekken via internet worden verzonden, zijn de kosten voor internationale gesprekken veel lager dan bij traditionele telefoondiensten. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor bedrijven die regelmatig internationale gesprekken voeren.

 

Een ander voordeel van is de flexibiliteit. Met VoIP kunnen gebruikers telefoongesprekken voeren en ontvangen vanaf verschillende apparaten, zoals computers en smartphones. Dit maakt het gemakkelijk om verbonden te blijven, zelfs als je onderweg bent. Bovendien kunnen zulke systemen eenvoudig worden geïntegreerd met andere communicatietools, zoals e-mail en instant messaging.

 

Daarnaast biedt het ook geavanceerde functies en functionaliteiten die niet beschikbaar zijn in traditionele telefoonsystemen. Denk hierbij aan functies zoals voicemail, call forwarding, automatische ontvangstberichten en conferentiegesprekken. Deze functies kunnen de productiviteit verhogen en de communicatie binnen een bedrijf verbeteren.

Een VoIP systeem opzetten voor jouw bedrijf

Het opzetten van een VoIP-systeem voor je bedrijf vereist enige planning en configuratie. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een systeem op te zetten:

 

1. Kies de juiste provider: Het kiezen van de juiste provider is  essentieel. Vergelijk verschillende opties en kijk naar de prijs, functionaliteit en beveiliging van de dienst.

 

2. Beoordeel je huidige netwerkinfrastructuur: Voordat je een VoIP-systeem implementeert, is het belangrijk om je huidige netwerkinfrastructuur te beoordelen. Zorg ervoor dat je internetverbinding snel en betrouwbaar genoeg is om gesprekken te ondersteunen.

 

3. Installeer de juiste apparatuur: Afhankelijk van je behoeften en budget, kun je kiezen voor een VoIP-telefoon, een VoIP-adapter voor bestaande telefoons, of een app op je computer of smartphone. Zorg ervoor dat de apparatuur compatibel is met de provider die je hebt gekozen.

 

4. Configureer het systeem: Volg de instructies van de provider om je systeem te configureren. Dit omvat het instellen van je telefoonnummers, het configureren van voicemail en andere functies, en het testen van de verbinding.

 

5. Train je medewerkers: Zorg ervoor dat je medewerkers op de hoogte zijn van het gebruik van het nieuwe VoIP-systeem. Geef ze training en instructies over hoe ze gesprekken kunnen maken, ontvangen en beheren via het systeem.

Kenmerken en functionaliteiten

VoIP biedt een breed scala aan functies en functionaliteiten die de communicatie binnen een bedrijf kunnen verbeteren. Hier zijn enkele van de meest populaire functies:

 

1. Voicemail: Je kan voicemailberichten ontvangen en beluisteren via je e-mail of een speciale voicemailportal. Dit maakt het gemakkelijk om toegang te krijgen tot je voicemail, zelfs als je niet op kantoor bent.

 

2. Automatische ontvangstberichten: Je kan automatische ontvangstberichten instellen om bellers te informeren over bijvoorbeeld openingstijden of speciale aanbiedingen. Deze berichten kunnen worden aangepast aan je specifieke behoeften.

 

3. Conferentiegesprekken: Met VoIP kun je eenvoudig conference calls organiseren met meerdere deelnemers. Dit maakt het gemakkelijk om te vergaderen en samen te werken, zelfs als de deelnemers zich op verschillende locaties bevinden.

 

4. Nummerbehoud: Het is ook mogelijk om je bestaande telefoonnummers te behouden, zelfs als je overstapt naar een andere provider. Dit voorkomt dat je je nummers hoeft te wijzigen en minimaliseert de onderbreking voor je bedrijf.

Veelvoorkomende misvattingen

Ondanks de vele voordelen, zijn er nog steeds enkele misvattingen over deze technologie. Hier zijn enkele veelvoorkomende misvattingen over VoIP:

 

1. Slechte geluidskwaliteit: Sommige mensen denken dat de gesprekken slechte geluidskwaliteit hebben. Hoewel de geluidskwaliteit afhankelijk kan zijn van de kwaliteit van je internetverbinding, is de geluidskwaliteit over het algemeen vergelijkbaar met of zelfs beter dan traditionele telefoonsystemen.

 

2. Beperkte betrouwbaarheid: Er is een misvatting dat VoIP minder betrouwbaar is dan traditionele telefoonsystemen. Hoewel het inderdaad afhankelijk is van een internetverbinding, bieden veel providers een goede uptime-garantie en hebben ze robuuste infrastructuur om ervoor te zorgen dat je altijd verbonden blijft.

Beveiligingsoverwegingen

Beveiliging is een belangrijk aandachtspunt bij het gebruik van VoIP. Omdat de gesprekken via internet worden verzonden

Benieuwd naar wat ConXioN voor jouw organisatie kan betekenen?

Meedenken met jouw business is onze core. We adviseren, implementeren en ontzorgen op vlak van IT. Samen bouwen we aan je technologische voorsprong in de markt.

Jouw telecom aanpakken met Telco Consultancy?

Besparingen zijn belangrijker dan ooit. Door je (verborgen) telecomkosten te bekijken via telco consultancy, kan je als organisatie vele euro’s uitsparen.