Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

Connectivity

5 dingen die je moet weten over Wi-Fi 6 en 5G

5 dingen die je moet weten over Wi-Fi 6 en 5G

Met de komst van Wi-Fi 6, de 6de generatie van Wi-Fi, staan we werkelijk aan de poort van een nieuwe digitale revolutionaire periode. Of hoe Wi-Fi 6 en 5G dé drivers zullen zijn van deze revolutie.

 

Op zich is Wi-Fi 6 al een revolutie in networking. Beeld je in wat de combinatie met 5G wordt, en we kunnen spreken van een gigantische doorbraak in de digitalisering.

5 dingen die je moet weten over Wi-Fi 6 en 5G

WiFi 6, de 6de generatie van Wi-Fi, ook gekend als 802.11ax, biedt veel meer snelheid, kortere reactietijd en sterk verbeterde dekking. 5G , de 5de generatie van cellulaire netwerken, belooft supersonisch verbindingssnelheden en verbeterde capaciteit in draadloze netwerken.

1. WiFi 6 en 5G vertrekken van dezelfde basis en zijn ideale partners in networking

Zowel 5G als Wi-Fi 6 beloven een drastisch betere performantie voor zowel mobiele werkers, als voor bedrijven. Het zijn complementaire technologieën die veel hogere datahoeveelheden ondersteunen en kunnen verwerken. Zo wordt het mogelijk nieuwe hoogtechnologische toepassingen te hosten en het netwerkcapaciteit verhogen met de mogelijkheid om veel meer devices te koppelen.

2. Wi-Fi 6 wordt de standaard voor Indoor Networking

wifi6 icoon

Met sterke verbetering in snelheid, reactietijden en hogere dekking voor geconnecteerde devices, is Wi-Fi 6 ideaal geschikt voor Indoor Enterprise Networking. Wi-Fi 6 is zeer rendabel in aankoop en installatie, onderheid en uitbreiding. Wi-Fi 6 leent zich daardoor perfect voor ‘indoor wireless activity’, meer specifiek in delen waar access points aanzienlijk veel meer users moet bedienen, zoals stadia, concertgebouwen en congrescentra.

3. 5G wordt de standaard voor Outdoor Networking

5g icoon

Zowel 5G als Wi-Fi 6 staan garant voor hogere snelheden en geoptimaliseerde capaciteit die ‘outdoor connectivity’ zullen verbeteren. Maar in bepaalde gevallen, denk bv aan bereik in hogesnelheidstreinen, verkeer van Internet-geconnecteerde wagens op snelwegen, outdoor festivals en tal van andere, zal 5G de beste keuze zijn, en standaard worden, in ‘outdoor networks’.

4. Wi-Fi 6 en 5G: digitale pijlers voor de industrie

5g

Zowel 5G als Wi-Fi 6 bieden enorme mogelijkheden om grote hoeveelheden devices te connecteren met wireless. Hierdoor bieden ze perfecte ondersteuning bij IoT-toepassingen die ingezet worden in productie-automatisatie, Industry 4.0, gezondheidszorg, de energiesector en ga zo maar door.

 

Wi-Fi 6 en 5G bieden ook sterk verbeterde breedband die zorgt voor een optimale beleving via Augmented en Virtual Reality. Vele industrieën zullen de vele voordelen van opgedreven breedband snel inzien en tal van andere industrietakken mee kunnen laten profiteren van hun innovatie. Denk maar aan hoe ze de gezondheidsector, R&D en productinnovatie, farmacie, maar ook retail en onderwijs kunnen helpen.

5. Wanneer verwachten we wat? De tijdslijn van Wi-Fi 6 en 5G

Sinds midden 2019 zijn bij verschillende vendors, waaronder Cisco, de Wi-Fi 6 access points beschikbaar.

Tussen 2019 en 2022 verwachten we de transitie bij users en bedrijven naar de nieuwe standaard Wi-Fi 6. Meer en meer ‘clients’ en ‘access points’ zullen tegen dan op de markt actief zijn.

5G-netwerken en bijhorende diensten zullen de komende jaren in verschillende fases uitgerold worden:

Eerst zal 5G uitgerold worden voor ‘wireless toepassingen’ in de algemene consumentenmarkt.

Vanaf midden 2019 tot 2020 zullen de meeste service providers 5G gaan aanbieden in grootsteden.

Rond 2021 zal 5G de standaard worden in grootsteden in de US, EMEAR, Japan en China. De laatste grote uitrol wordt verwacht tegen 2023.

Conclusie?

Samen met de vele en grondige verbeteringen en mogelijkheden die 5G biedt, sluit Wi-Fi 6 aan als dé perfecte partner. Beide bieden een gigantische doorbraak in draadloze networking, die hoog innovatieve technologieën zoals IoT en Edge Computing in bv Industry 4.0, VR, AR en AI een bijzonder positieve boost zullen geven. Gezien hun complementariteit zullen Wi-Fi 6 en 5G dé dragers zijn in innovatie en digitalisering van onze toekomst. Dit zal een bijzonder sterke invloed hebben op onze economie en ontwikkeling. Ook tal van andere sectoren zoals wetenschap en onderzoek zullen stevig gebruik kunnen maken van de haast eindeloze mogelijkheden die beide bieden. Zonder twijfel worden 5G en Wi-Fi 6 dé dragers van onze nieuwe digitale evolutionaire periode die met de lancering van beide, ingezet wordt.