Waarom IT niet altijd nieuw hoeft te zijn
Ruth van ConXioN Nederland over circulaire IT, lifecycle management en hoe refurbished écht verschil maakt. In deze aflevering van 52 topice deelt Ruth haar inzichten en ervaringen, en worden diverse aspecten van IT-investeringen en duurzaam ondernemen besproken.
In de 52 Topics podcast gaan we wekelijks ingewikkelde onderwerpen in business en IT omzetten in boeiende en verstaanbare taal. Hoor succesverhalen en krijg praktische tips van inspirerende gastsprekers die in de frontlinie van strategische en technologische innovatie staan!
Bekijk de aflevering hierboven als video, lees het hieronder als blog of beluister hem als podcast op Spotify of Apple Podcasts. 👇
Snelle links 🔗:
Wat betekent lifecycle management?
"Lifecycle management begint al bij de productie, want zelfs daar moet je nadenken over duurzaamheid. De grondstoffen die we delven zijn eindig. Wat je nu maakt, moet zo lang mogelijk mee kunnen gaan."
Bij ConXioN betekent lifecycle management dus niet alleen het hergebruiken van hardware, maar ook: hoe verleng je de levensduur zonder in te boeten aan functionaliteit? Hoe geef je materiaal een tweede – of zelfs derde – leven?
"En aan het einde van die cyclus, zorgen we dat de grondstoffen opnieuw ingezet kunnen worden. Het is écht de Circle of Life, maar dan voor je IT."
Een slimme én duurzame keuze
Refurbished materiaal speelt een sleutelrol in het onderhouden van duurzame IT. Niet alleen omdat het bijdraagt aan duurzaamheid, maar ook omdat het veel geld kan besparen. “Voor veel klanten is refurbished aantrekkelijk om drie redenen,” legt Ruth uit.
- Wetgeving – In sommige sectoren wordt circulaire IT verplicht.
- Kosten – Refurbished is goedkoper in aankoop én in gebruik.
- Sustainability – Je helpt het milieu door minder nieuwe grondstoffen te gebruiken.
En dat financiële aspect mag niet onderschat worden. Je bespaart niet alleen op de initiële investering, maar ook op deployment-kosten. Denk bijvoorbeeld aan lichtere toestellen die je gebruikt in combinatie met cloudtoepassingen.
Wat als je je oude materiaal teruggeeft?
Ook over het einde van de levenscyclus is nagedacht. ConXioN Nederland neemt gebruikte toestellen terug en beoordeelt ze op kwaliteit. Deze worden onderverdeeld in drie categorieën.
- Categorie A: klaar voor hergebruik na een grondige schoonmaak en datawipe.
- Categorie B: heeft wat werk nodig om toonbaar en technisch in orde te zijn voor gebruik.
- Categorie C: niet meer bruikbaar, maar wél geschikt voor grondstoffenrecuperatie.
Dat laatste is minstens zo belangrijk.
"We willen niet dat afgedankt materiaal op een vuilnisbelt in Afrika belandt"
Alles moet op een correcte en verantwoorde manier worden verwerkt.
Kijken naar de restwaarde
Tot slot heeft Ruth nog een belangrijke tip voor bedrijven: Denk bijvoorbeeld na over de restwaarde van je IT-investering. Als je vandaag iets koopt, wat is het dan nog waard over twee, drie of vijf jaar? Vaak meer dan je denkt. En dat kan je weer inzetten voor je volgende aankoop.
Voor je budget, voor je organisatie én voor de planeet. Wil je meer weten over hoe ConXioN Nederland je kan helpen met circulaire IT? Ruth en haar collega’s helpen je graag op weg.
Meer weten over wat ConXioN voor jouw bedrijf kan betekenen?
Onze experts staan voor je klaar om je te begeleiden en te adviseren.