conxion logo wit
Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

Security

Hoe veilig is jouw wachtwoord écht?

Hoe veilig is jouw wachtwoord écht?

Wachtwoorden: we gebruiken ze iedere dag voor al onze accounts thuis en op het werk. Aangezien we ze constant nodig hebben kiezen we nogal vaak voor eenvoudige wachtwoorden als ‘azerty’, ‘123456’ of ‘wachtwoord’ (ze staan niet voor niets in de top 10 van vaakst voorkomende wachtwoorden), en gebruiken we datzelfde wachtwoord voor al onze verschillende accounts. Door laks om te springen met onze wachtwoorden worden we een gemakkelijk doelwit voor cybercriminelen die uit zijn op onze gegevens. Waarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan je wachtwoord? We leggen het je hieronder uit aan de hand van een simpel voorbeeld.

toestellen

Datalekken

Stel dat je op iedere website hetzelfde ‘simpele’ paswoord gebruikt en er op een gegeven moment een datalek ontstaat op een website waar jij je registreerde. Bij een datalek worden persoonlijke gegevens vrijgegeven door een organisatie of instelling. Een mogelijk gevolg is dat jouw wachtwoord op straat ligt. Dit heeft uiteraard een impact op jouw veiligheid, want de persoon in kwestie die toegang heeft tot de gegevens van dat datalek kan jouw combinatie ‘e-mailadres en wachtwoord’ zomaar gebruiken. Hoe zorg je ervoor dat cybercriminelen niet kunnen slagen in hun opzet? We geven je alvast enkele concrete tips die jouw veiligheid ten goede komen.

Op wat moet je letten?

  • Neem verschillende wachtwoorden, met andere woorden: zorg dat je niet steeds dezelfde wachtwoorden gebruikt op verschillende sites. Geen inspiratie? Gebruik een password generator.
  • Moeite om je wachtwoorden te onthouden? Schrijf ze niet op je hand, op een post-it aan je laptop of in een bestandje op je smartphone, maar gebruik een password manager.
  • Deel je wachtwoord NOOIT met anderen (zelfs als dat gevraagd wordt). Mails kunnen onderschept worden, of die ‘officiële’ mail van je werkgever kan een phishingmail zijn.
  • Stel waar mogelijk voor ieder account tweefactorauthenticatie (of MFA: Multi Factor Authentication) Wat is dit? Een extra beveiligslaag bovenop je paswoord zodat de website of app weet dat jij het bent. De extra beveiligslaag kan in de vorm van een sms, een code die genereerd wordt door een authenticatieapplicatie of een vingerafdrukscan.
  • Indien je het moeilijk vindt om al die verschillende wachtwoorden te onthouden, dan kan je altijd een wachtwoordmanager gebruiken. Kies daar opnieuw voor tweefactorauthenticatie.
  • Wijzig je wachtwoord regelmatig.

Indien je al deze stappen volgt, is er geen reden voor paniek en kan je rustig ademhalen. 😉 Naast deze tips bestaan er ook enkele handige websites die je helpen in de strijd tegen cybercriminelen.

 

 

Uh oh, was je net te laat en is je account toch gehackt?

 

  • Verander meteen je wachtwoord(en) en voer tweefactorauthenticatie in.
  • Bevat je account bedrijfsgegevens? Breng meteen je werkgever op de hoogte.
  • Werden je bankgegevens vrijgegeven? Contacteer dan zeker Card Stop.

 

Zit je met vragen rond security, wachtwoorden …? Aarzel dan niet om ons te contacteren.