Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

Extended Reality beyond the hype: Wat is mogelijk met AR en VR?

Extended reality (XR) begon als een futuristisch concept maar verschuift steeds meer naar een betaalbare oplossing die effectief een hoop toegevoegde waarde kan leveren.


In deze 52 Topics verwelkomen we Maarten Mollie, expert in XR, founder van StudioMollie en co-founder van Expolab, in de studio. Samen met Kevin Couvreur kijken ze kritisch naar de mogelijkheden van XR en gaan ze verder dan enkel de hype. Ontdek waarom jouw bedrijf XR zou moeten overwegen.

In de 52 Topics podcast gaan we wekelijks ingewikkelde onderwerpen in business en IT omzetten in boeiende en verstaanbare taal. Hoor succesverhalen en krijg praktische tips van inspirerende gastsprekers die in de frontlinie van strategische en technologische innovatie staan!

 

Bekijk de aflevering hierboven als video, lees het hieronder als blog of beluister hem als podcast op Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts. 👇

Snelle links 🔗:

Wat is Extended Reality (XR)?

Extended Reality (XR) is een overkoepelende term die zowel Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) als Mixed Reality (MR) omvat. Maar wat betekent dit nu concreet voor bedrijven?

Augmented Reality (AR)

AR voegt digitale elementen toe aan de echte wereld via een scherm of lens, zoals je smartphone of een speciale bril. Denk bijvoorbeeld aan Pokémon Go of de IKEA Place app, waar je virtuele meubels in je eigen kamer kunt plaatsen.

Virtual Reality (VR)

VR dompelt je volledig onder in een digitale omgeving, vaak met behulp van een VR-bril zoals de Oculus Rift of HTC Vive. Dit wordt vaak gebruikt voor training, simulaties en entertainment.

Mixed Reality (MR)

MR combineert de twee, waarbij digitale objecten interactief worden geïntegreerd in de echte wereld. Een goed voorbeeld hiervan is de Microsoft HoloLens, die gebruikers in staat stelt om 3D-modellen te manipuleren terwijl ze nog steeds hun fysieke omgeving zien.

"Met XR breiden we de realiteit uit. Het gaat niet alleen om visuele elementen toevoegen, maar ook om interacties creëren die voorheen niet mogelijk waren." - Maarten Mollie

Waarom zou jouw bedrijf XR moeten overwegen?

De grootste waarde van XR ligt in de unieke manier waarop het bedrijven kan helpen om complexe problemen op te lossen. Van visualisatie van data tot hands-on training zonder fysieke risico’s, de toepassingen zijn veelzijdig en krachtig. XR is niet langer een gimmick, maar een strategisch hulpmiddel dat bedrijven kunnen inzetten om hun efficiëntie en productiviteit te verhogen.

Huidige Stand van XR Technologie

De technologie achter XR heeft enorme stappen voorwaarts gezet in de afgelopen jaren. Wat ooit sciencefiction was, is nu werkelijkheid.

Hardware en software innovaties

De opkomst van krachtige XR-hardware zoals de Oculus Quest 2, de HTC Vive Pro en de Microsoft HoloLens 2 heeft de toegangsdrempel verlaagd. Deze apparaten zijn niet alleen goedkoper geworden, maar bieden ook verbeterde prestaties en gebruiksgemak.


Aan de softwarekant zien we dat platforms zoals Unity en Unreal Engine krachtige tools bieden voor de ontwikkeling van XR-ervaringen. Deze engines maken het makkelijker voor ontwikkelaars om realistische en interactieve omgevingen te creëren.

"De vooruitgang in hardware en software heeft XR toegankelijker en bruikbaarder gemaakt voor een breed scala aan toepassingen. Dit betekent dat bedrijven nu de kans hebben om te experimenteren en te innoveren met XR zonder enorme investeringen vooraf." - Maarten Mollie

Huidige implementaties

Bedrijven zoals Walmart en Boeing gebruiken VR al voor training en simulaties. In de gezondheidszorg wordt AR ingezet om chirurgen te helpen bij complexe operaties. Deze voorbeelden tonen aan dat XR al een significant impact heeft in verschillende industrieën.

Vooruitgang en Hype Cycle

De hype cycle van nieuwe technologieën beschrijft de vijf fasen die elke technologie doorloopt, van innovatie-trigger tot productiviteitspiek. XR heeft ook zijn eigen hype cycle doorlopen.

Van hype naar realiteit

Aanvankelijk werd XR omgeven door een enorme hype, met verwachtingen die vaak de werkelijkheid overtroffen. Veel bedrijven waren aanvankelijk teleurgesteld door de beperkingen en hoge kosten.

"De hype cycle is een natuurlijk proces. We hebben nu de fase van ontgoocheling doorlopen en bewegen richting volwassenheid." - Maarten Mollie

De productiviteitspiek

We bevinden ons nu in de fase waar XR technologieën beginnen te rijpen en tastbare resultaten opleveren. Deze fase wordt gekenmerkt door een meer realistische kijk op wat mogelijk is en wat niet. Bedrijven beginnen de echte waarde van XR te zien, vooral in specifieke toepassingen zoals training, onderhoud en klantinteractie.

Wat maakt de Apple Vision Pro uniek?

De introductie van de Apple Vision Pro heeft de XR-markt flink opgeschud.

 

Apple onderscheidt zich nu vooral door zijn hoge resolutie displays en geavanceerde sensoren die nauwkeurige tracking mogelijk maken. Dit apparaat integreert naadloos met andere Apple-producten, wat een groot voordeel biedt voor bedrijven die al in het Apple-ecosysteem werken.

"De Apple Vision Pro brengt een nieuwe standaard in XR-technologie. Het is niet alleen een gadget, maar een krachtig hulpmiddel dat bedrijven kunnen gebruiken om hun productiviteit en innovatiecapaciteit te vergroten." - Maarten Mollie

Concurrentie in de markt

Hoewel Apple een sterke speler is, staan ze niet alleen. Bedrijven zoals Meta (voorheen Facebook) met hun Oculus-lijn en Microsoft met de HoloLens blijven belangrijke concurrenten. Deze concurrentie stimuleert innovatie en zorgt ervoor dat de technologie snel evolueert.

Toepassingen voor bedrijven

XR biedt talloze toepassingen die bedrijven kunnen helpen hun doelen op veel efficiënter en impactvollere manier te bereiken.

Training en educatie

VR en AR zijn krachtig gereedschap voor training en educatie. Van piloten die in een virtuele cockpit trainen tot medische studenten die operaties simuleren, de mogelijkheden zijn eindeloos. Bedrijven zoals ExxonMobil gebruiken VR om werknemers te trainen in noodprocedures zonder dat ze fysiek aanwezig hoeven te zijn.

Knowledge transfer

Met AR kunnen ervaren werknemers hun kennis overdragen aan nieuwkomers door hen in real-time te begeleiden bij complexe taken. Dit zorgt voor een efficiëntere en effectievere leerervaring.

"XR heeft de potentie om de manier waarop we leren en werken fundamenteel te veranderen. Het biedt een meeslepende en interactieve ervaring die niet te vergelijken is met traditionele methoden." - Maarten Mollie

Product ontwikkeling en prototyping

Met XR kunnen bedrijven hun productontwikkelingsproces versnellen. AR kan ingenieurs bijvoorbeeld helpen om 3D-modellen in de echte wereld te visualiseren, waardoor ze sneller iteraties kunnen doorlopen en problemen vroegtijdig kunnen opsporen.

Marketing

XR biedt unieke manieren om met klanten te communiceren. IKEA’s AR-app laat klanten meubels in hun eigen huis zien voordat ze kopen. Dit verhoogt de klanttevredenheid en vermindert het aantal retourzendingen.

"XR stelt bedrijven in staat om op een diepere, meer betekenisvolle manier met hun klanten te communiceren. Het biedt een ervaring die met traditionele media simpelweg niet mogelijk is." - Maarten Mollie

Heb jij ook een vraag voor Kevin? Geef een virtueel seintje en laat je vraag achter op sociale media! #RodeTelefoon

Meer weten over wat ConXioN voor jouw bedrijf kan betekenen?

Onze experts staan voor je klaar om je te begeleiden en te adviseren.