Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

Fit op het werk: tips van de sportdiëtiste bij Club Brugge

Herkenbaar, toch? Een hectisch werkleven waarin sporten er vaak bij inschiet, ondanks onze goede voornemens voor een gezondere levensstijl in 2024. Maar wacht even, waren die voornemens niet ook al het plan voor 2023? Waarom lijkt het voor velen met een drukke baan moeilijk om gezonde keuzes te maken en vol te houden?

 

In deze 52 Topics aflevering deelt Bernice Stynen, sportdiëtiste bij Club Brugge, tips om als werknemer of zaakvoerder gezonder te leven zonder al te veel te moeten inboeten op tijd of comfort.

In 52 Topics gaat Kevin wekelijks de strijd aan met een technisch topic. Onderwerpen van ‘XR’ over ‘big data’ tot ‘zero trust’, die hij in 10 minuten en in begrijpelijke taal duidelijker maakt.

 

Bekijk de aflevering hierboven als video, lees het hieronder als blog of beluister hem als podcast op Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts. 👇

Snelle links 🔗:

Begin jouw dag met water

Voordat je naar jouw vertrouwde kop koffie grijpt, is het verstandig om eerst een glas water te drinken. Op deze manier hydrateer je jouw lichaam goed en bereid je het voor op de rest van de dag.

 

Een handige tip hiervoor is om bijvoorbeeld een glas water of een drinkfles naast je bed te hebben om ervoor te zorgen dat je dit niet vergeet.

Verhouding van 3

Een gebalanceerde maaltijd bestaat uit een combinatie van eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Eiwitten dienen als bouwstoffen, zorgen voor verzadiging en voorkomen snelle honger. Koolhydraten en gezonde vetten leveren de nodige energie. 

 

Zorg dus dat je bij elke maaltijd een goed balans hebt tussen deze 3.

Op restaurant

Aperitief

Kies voor een niet-alcoholisch aperitief. Als je toch alcohol wilt, ga dan eerder voor een witte wijn, prosecco of een pintje en vermijd liever cocktails vanwege de overmatige suiker.

Hapjes

Olijven zijn een gezonde keuze. Als brood wordt geserveerd, overweeg dan of dit echt de moeite waard is, gezien je waarschijnlijk niet voor het brood naar het restaurant bent gekomen.

Ga niet uitgehongerd naar het restaurant

Een tip kan zijn om op voorhand alvast wat te eten zodat je slimmere keuzes kan maken op restaurant.

 

Bepaal voor jezelf wat wel of niet de moeite is om te nemen. En aangezien restaurants vaak niet veel groenten serveren, kan je op voorhand al wat groenten eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Vraag sauzen apart

Om controle te hebben over je sausconsumptie, vraag je de saus apart. Zo kan je zelf bepalen of en hoeveel saus je wilt gebruiken. Vaak zitten er namelijk veel ongezonde ingrediënten in die je beter kan vermijden.

Hoofdgerecht

Kies iets waar je echt zin in hebt en dat de moeite waard is. En blijf vooral weg van gefrituurd voedsel. Het verteert moeilijk en kan zelfs maag- en darmklachten veroorzaken.

Dessert

Het is belangrijk dat je zelf goed aanvoelt als je niet al voldoende gegeten hebt en wat de moeite waard is om erbij te nemen als dessert. Overweeg een koffie of thee als alternatief.

Voeding en stress

Mensen hebben vaak de neiging te snacken als reactie op stress, maar dit biedt slechts tijdelijke verlichting. Belangrijk is dat je dit herkent en weet dat het omwille van werkdruk of stress is.

hydratatie

Ook kan je door niet voldoende te hydrateren een gevoel van sufheid en vermoeidheid ervaren. Als je dus achter jouw bureau zit en dit gevoel herkent kan het dus misschien helpen om simpelweg even een glas water te drinken.

Regelmaat

Het is belangrijk om een voedingspatroon te hebben en jouw maaltijden niet steeds over te slaan. Zorg voor regelmatige en evenwichtige maaltijden zodat je over alle nodige bouwstoffen en energie beschikt om stress te voorkomen.

Langdurige energie

Vermijd energiepieken en bouw liever een langdurige energieboost op door te kiezen voor bijvoorbeeld volkoren pasta in plaats van de witte variant.

Omega 3

Voor de hersenfunctie is omega-3 een cruciale voedingsstof, en kan het ook helpen stress te verminderen. Overweeg daarom om meer gezonde vetten in te nemen. Vervang die koek bij het werk dan misschien toch eerder voor een potje walnoten.

Blijf geïnformeerd

Door jezelf te informeren over de invloed van voeding op jouw prestaties, maak je het eenvoudiger om gemotiveerd te blijven voor een gezonde levensstijl. Twijfel je over iets? Bekijk dan zeker enkele whitepapers of wetenschappelijke artikels. Er zijn heel wat onderzoeken die je kunnen helpen met jouw vragen. 

Heb jij ook een vraag voor Kevin? Geef een virtueel seintje en laat je vraag achter op sociale media! #RodeTelefoon