Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

Microsoft Ignite 2022: wat moet je onthouden?

In juli kon je op onze blog lezen over de inspirerende nieuwtjes die tijdens Microsoft Inspire 2022 de wijde wereld werden ingestuurd. Maar geen Inspire zonder Ignite: de jaarlijkse conferentie waar je in primeur Microsofts grote aankondigingen ontdekt. 

1. Samenvatting keynote Satya Nadella

Satya Nadella trapt met zijn keynote opnieuw de hybride conferentie af en onderstreept Microsofts ambitie om je te helpen in ‘doing more with less‘. Het hele ecosysteem binnen de Microsoft Cloud (Security, infrastructuur, business applications, modern work, data en artificiële intelligentie) moet daarbij helpen. 

 

Het spreekt dan ook voor zich dat Azure opnieuw een grote rol speelt tijdens de conferentie. Het cloudplatform ondersteunt kleine tot grote bedrijven met uiteenlopende workloads. Daarvoor timmert Microsoft verder aan krachtigere storage, maar ook betere beveiliging en een naadloze integratie binnen het complete Microsoft-ecosysteem.

 

Daarnaast zet Microsoft meer dan ooit in op Artificiële Intelligentie (AI) en Machine Learning (ML) om hun credo ‘doing more with less’ een powerboost te geven. Dit sijpelt alle Microsoft-toepassingen binnen, maar misschien meest opvallend Microsoft Designer. Met deze gloednieuwe tool kan je binnenkort persoonlijke designs genereren met AI. Ook het Microsoft Power Platform zal dankzij AI voortaan niet langer low-code zijn, maar zelfs compleet no-code. Lees zeker verder om hier meer over te weten te komen.

 

Nadella haalt ook nog kort de gloednieuwe Microsoft Places en Microsoft Edge Workspaces aan. Ook hierover lees je verder in dit artikel nog meer.

 

Je bekijkt de belangrijkste elementen uit Nadella’s keynote in de korte video hieronder.

2. Azure

Azure Stack HCI is een abonnementsformule voor wie zijn hybride infrastructuur binnen zijn eigen datacenters wil beheren. Dankzij Azure Arc komen er nu heel wat nieuwe features die de veiligheid, wendbaarheid en prestaties moeten verhogen. Azure Arc moet bijvoorbeeld het beheer van je Virtual Machines een pak eenvoudiger maken, maar Microsoft lanceert ook nieuwe hardware zodat gebruikers van de edge tot de cloud op Microsoft kunnen vertrouwen. De Azure Stack HCI Pro 2 is ideaal voor deployment buiten het datacenter, bijvoorbeeld in winkel- of productieomgevingen.

 

Windows 365 Business kan nu ook beheerd worden via InTune

 

Ook Azure Virtual Desktop werd op heel wat updates getrakteerd. Zo is er nu Single Sign On (SSO) en passwordless authentication mogelijk via Fido Keys en Windows Hello. Daarnaast levert Windows nu support voor Private Link, om een AVD-omgeving volledig los te koppelen van het publieke internet. Tenslotte levert AVD nu ook support voor Azure Availability Zones.

3. Business Applications en Microsoft 365

Van Office naar Microsoft 365

De trend die al enkele jaren aan de gang was, is nu definitief: we nemen na meer dan dertig jaar afscheid van de naam ‘Microsoft Office’. Vanaf nu vind je Word, PowerPoint en hun andere vrienden onder de overkoepelende naam ‘Microsoft 365’.

 

Daar hoort ook een nieuwe app bij: het Office-portaal maakt plaats voor de Microsoft 365-app. In dit portaal vind je je favoriete bestanden en apps sneller terug, maar ook een overzicht van je geplande meetings of meest recente mails. 

Teams

Vers van de pers is de Microsoft Teams Premium add-on, in december in preview beschikbaar en in februari algemeen beschikbaar. Deze betalende add-on moet al je meetings meer gepersonaliseerd, intelligent en veilig maken. Denk aan:

 

  • Gepersonaliseerde logo’s en achtergronden voor de Teams-lobby of Together mode.
  • Een intelligente recap die een gepersonaliseerde samenvatting van de meeting geeft, of laat weten wanneer de naam van de gebruiker werd vermeld.
  • Intelligente playback, die je makkelijk doorheen de recording van een meeting laat navigeren dankzij automatische hoofdstukken.
  • Live vertalingen in maar liefst 40 talen voor de automatische ondertiteling.
  • Beveiliging voor vertrouwelijke meetings zoals directiemeetings of een financieel overleg, met bijvoorbeeld een watermerk over het beeld.
Ingeplande reacties in je Teams-chat (klik om te vergroten)

Heel wat features die werden aangekondigd op Microsoft Inspire zijn ook eindelijk algemeen beschikbaar, zoals antwoorden die je automatisch verzonden worden op een moment naar keuze, of antwoorden me een korte video in plaats van een getypt chatbericht. 

 

Nog een grote aankondiging: Cisco wordt een officiële partner van Microsoft Teams. Vanaf begin 2023 zullen heel wat Cisco-toestellen het Teams Certified label krijgen en zowel Cisco WebEx-meetings als Teams-meetings ondersteunen. 

Edge

De standaard Microsoft-browser wordt getrakteerd op enkele nieuwe updates en upgrades. Security is daar één aspect van. Microsoft weet ook dat menselijke fouten het grootste risico zijn wanneer het gaat om cyberaanvallen. Daarom wil het de gebruiker beschermen door het onder andere moeilijker te maken een verkeerde URL in te typen en zo op een frauduleuze website te belanden.

 

Het échte nieuws binnen Edge is echter Microsoft Edge Workspaces. Workspaces bundelt relevante tabbladen en documenten en maakt die beschikbaar voor een groep gebruikers. Deze nieuwe feature wil samenwerken eenvoudiger maken. Zo hoef je een nieuw teamlid bijvoorbeeld geen mail meer te sturen met een lijst van relevante URL’s en documenten. In plaats maar deel je een link naar de Workspaces van je team, waarmee alle URL’s en bestanden als tabbladen worden geopend. Deze set tabbladen wordt in realtime geüpdatet.

 

Workspaces is nu beschikbaar in preview.

Microsoft Edge Workspaces (klik om te vergroten)

Places

Met Places introduceert Microsoft een gloednieuwe app die hybrid working eenvoudiger wil maken en de brug wil bouwen tussen fysieke aanwezigheid op kantoor en thuiswerk. Deze nieuwe app is binnenkort beschikbaar in preview.

Wat mag je als gebruiker onder andere verwachten?

 

  • Een overzicht van of je teamleden op kantoor werken, op afstand of mobiel.
  • Inzichten in je woon-werkverkeer.
  • Inzichten voor decision makers in best practices voor thuiswerkpolicies en het gebruik van de ruimtes op kantoor.

Power Platform

Daarvoor zette Microsoft gigantische stappen op vlak van Natural Language Understanding (NLU) en Natural Language Generation (NLG), vormen van Artificiële Intelligentie. Dit zorgt ervoor dat tools je steeds beter begrijpen, ook wanneer je er dagdagelijkse taal tegen spreekt. Niet alleen de speech-to-text- en text-to-speech-functies van Microsoft krijgen daardoor een boost, deze technologie maakt binnenkort van Power Automate een no-code-platform in plaats van het low-code-platform dat het nu is.

 

Door de flow die je wenst mondeling te beschrijven, zal de tool meteen enkele voorstellen doen die bij je wensen aansluiten.

Beschrijven van de flow in Power Automate (klik om te vergroten)

4. Security

Een nieuwe telg in het Microsoft Defender for Cloud-gamma! Microsoft Defender for DevOps kan kritieke problemen detecteren én remediëren. Zo houden developers hun code veilig. Defender for DevOps ondersteunt GitHub en Azure DevOps en later nog andere courante platforms.

 

Met Microsoft Defender Cloud Security Posture Management (CSPM) krijg je inzichten over je hele infrastructuur, inclusief je workloads in de cloud. CSPM slaat alarm bij contextuele risico’s voor je omgeving.

 

Daarnaast ging Microsoft Entra Identity Governance in preview. Entra helpt organisaties te garanderen dat de juiste mensen de juiste toegang hebben tot de juiste resources, op het juiste moment. Het zorgt voor uitgebreide identity governance, zowel on-premise als cloud-based. Entra is beschikbaar in 2023.

Meer weten over cybersecurity?

Onze experts hebben een pracht stuk geschreven zodat jij up to date bent met onze security!