Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

Uitbreiding van VLAIO Cybersecurity subsidie voor NIS2 bedrijven

Uitbreiding van VLAIO Cybersecurity subsidie voor NIS2 bedrijven

De goedkeuring van de Belgische wetgeving rond NIS2 betekent dat vanaf oktober 2024 een groot aantal bedrijven verplicht zal zijn om strikte beveiligingsprincipes en risicobeheersmaatregelen te implementeren.

 

Hierdoor heeft VLAIO beslist om ook voor die bedrijven de Cybersecurity verbetertrajecten beschikbaar te stellen.

CCB infographic NIS2

VLAIO's steun voor NIS2 bedrijven

Sinds kort zijn de VLAIO Cybersecurity verbetertrajecten niet alleen beperkt tot KMO’s, maar ook beschikbaar voor grote ondernemingen die NIS2-compliant moeten worden.

 

Deze bedrijven kunnen voor hun investeringen om de security posture te verhogen rekenen op een subsidie die 35% van de kosten dekt.

 

Lees hier meer over de Cybersecurity verbetertrajecten.

Wat is NIS2?

NIS2, oftewel de Network and Information Security Richtlijn, is een regelgeving op het gebied van cybersecurity. Het voegt een extra laag toe bovenop de GDPR en de bestaande NIS1-wetgeving, om zoveel mogelijk datalekken te voorkomen en kritieke infrastructuur en persoonlijke gegevens beter te beveiligen.

Voor wie is NIS2?

Door het olievlek-principe heeft NIS2 een breder toepassingsgebied. Zo zullen bedrijven die samenwerken met NIS2 bedrijven, ook aan de richtlijnen moeten voldoen.

 

Bedrijven die NIS2 compliant moeten zijn en dus ook van de VLAIO subsidie kunnen genieten worden onderverdeeld in 2 categorieën. De essentiële en belangrijke bedrijven. Hierdoor zal  afhankelijk van de sector, het aantal werknemers en de omzet van jouw bedrijf, de mate van controle meer of minder zijn.

Wat zijn de verplichtingen van de bedrijven die aan NIS2 moeten voldoen?

Het CCB (Centre for Cybersecurity Belgium) liet weten dat bedrijven die aan de NIS2 regelgeving moeten voldoen volgende verplichtingen hebben:

 

  1. Zich registreren bij het CCB via Safeonweb@work
  2. Passende cyberbeveiligingsmaatregelen nemen
  3. Significante cyberincidenten aan het CCB melden
  4. Regelmatige conformiteitsbeoordelingen uitvoeren die worden geverifieerd door een conformiteitsbeoordelingsinstantie (essentiële entiteiten)

Meer weten over wat ConXioN voor jouw bedrijf kan betekenen?

Onze experts staan voor je klaar om je te begeleiden en te adviseren.