Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

De 10 meest gebruikte Azure-services

De 10 meest gebruikte Azure-services

Met ons hoofd in de wolken wanneer we over Microsoft Azure kunnen spreken! Het hybride cloudplatform van Microsoft beschikt over meer diensten dan we denken. We sommen de 10 populairste Azure-services op. Let’s dive in!

1. Azure Virtual Machines (VMs)

Van fysieke servers naar servers in de cloud: maak kennis met Azure Virtual Machines, de vaakst gebruikte en bekendste Azure-service. Het spreekt dan ook voor zich dat Microsoft er veel in investeert en jaarlijks verschillende innovaties in het platform aankondigt.

De Azure-service Virtual Machines is een verzameling van verschillende types virtuele machines, afhankelijk van je workload. Met een virtuele machine hoef je niet te investeren in fysieke hardware, maar geniet je van de voordelen van IaaS (Infrastructure-as-a-Service). Dit zorgt ervoor dat je makkelijker kan schalen én kosten reduceert.

2. Azure Active Directory (AD)

Azure Active Directory, onderdeel van Microsoft Entra, is een identiteitsservice die Single Sign On (SSO), Multi Factor Authentication (MFA) en conditional access (voorwaardelijke toegang) mogelijk maakt. Zo hebben medewerkers via Azure AD toegang tot heel wat applicaties, zoals het volledige Microsoft 365-ecosysteem en het Azure-portaal.

Identiteit is dé basis van je securitybeleid. De Azure-service AD beveiligt immers je volledige omgeving, gebruikers en gegevens. Door enkel de juiste gebruikers toegang te geven tot de juiste gegevens en het aanmeldproces te vereenvoudigen, sluit je  heel wat risico’s uit.

Binnen Azure heeft alles een identiteit nodig om te kunnen functioneren, dus staat Azure AD eigenlijk in het centrum van alles wat met Azure te maken heeft. Dit sluit echter niet uit dat het ook gebruikt kan worden door wie verder geen echte cloudinfrastructuur heeft.

DevOps-lifecycle

3. Azure DevOps

DevOps is een combinatie van ontwikkeling (Dev) en bedrijfsactiviteiten (Ops) en dus een bundeling van mensen, processen en technologie om waarde aan klanten te bieden. Dankzij DevOps kunnen rollen die voorheen in solo’s waren geplaatst, zoals ontwikkeling, IT-activiteiten, kwaliteitsengineering en beveiliging, samen worden gecoördineerd en gebruikt om betere, betrouwbare producten te maken. 

Voor elke fase van die lifecycle ontwikkelt Azure met Azure DevOps hulpprogramma’s voor ontwikkelaars, zoals GitHub, Azure Boards, Azure Kubernetes Service (AKS)…

4. Azure SQL

From edge to cloud: Azure SQL bevat heel wat SQL-oplossingen. Zo kan je je SQL-workloads migreren met SQL Server op Azure Virtual Machines, moderne cloudtoepassingen ondersteunen met Azure SQL Database, Azure SQL uitvoeren on premise of in multicloud-omgevingen met Azure Arc…

5. Azure Logic Apps

Met de Azure-service Azure Logic Apps bouw je krachtige integratieoplossingen voor je bedrijf. Het is een Integration Platform as a Service binnen het Azure-ecosysteem, waarmee je applicaties bouwt om automatisatie in te plannen, workflows te programmeren… Zonder dat je daarbij rekening moet houden met VM’s of storage.

Azure Logic Apps zou je kunnen zien als het grote broertje van Power Apps, de oplossing binnen het Power Platform om low-code apps te bouwen.

6. Azure Storage

Azure heeft heel wat opslagdiensten in haar gamma, afhankelijk van je noden en je gegevens. Azure Storage bevat onder andere Azure Disk Storage, Azure Blob Storage, Azure Data Lake Storage, Azure Files… Het is dus belangrijk om eerst goed na te denken over je noden en dan pas de gepaste oplossing daaraan te koppelen.

Het voordeel van storage in de cloud? De schaalbaarheid is groter, de kosten zijn lager en de beveiliging van de cloud is optimaal. 

7. Azure Cosmos DB

Azure Cosmos DB is databasetechnologie in de hele brede zin van het woord. Je kan er schaalbare, prestatiegerichte webapps of mobiele apps mee bouwen of moderniseren.

Met gigantische mogelijkheden voor data, schaalbaarheid en flexibiliteit is het een interessante oplossing voor heel specifieke workloads. Het is een planet-wide database-oplossing en dus toegankelijk waar ook ter wereld.

8. Azure Load Balancer

Met Azure Load Balancer kan je de beschikbaarheid en schaalbaarheid van je toepassingen verbeteren door je netwerkverkeer te distribueren. De taakverdeling voor het verkeer via je internet en je privénetwerken heeft een zeer lage latency

Je kan Azure Load Balancer vergelijken met een verkeersregelaar: het verkeer dat je intern of via het internet binnenkrijgt, wordt optimaal geregeld.

Ook hier zijn er verschillende flavours, waarbij je de beste oplossing voor jouw toepassingen kan kiezen.

9. Azure Virtual Desktop (AVD)

Azure Virtual Desktop is here to stay: steeds meer bedrijven kiezen voor AVD in plaats van voor Citrix.

Met AVD werken werknemers vanaf elke locatie op een veilig extern bureaublad, en behouden ze dezelfde ervaring als op hun lokaal bureaublad of lokale laptop. Het is dus ideaal voor wie niet fysiek op de bedrijfslocatie aanwezig kan zijn, maar toch een volledige desktopervaring moet hebben.

Ook hier geldt het voordeel van de cloud: je betaalt alleen voor wat je gebruikt en betaalt dus nooit meer te veel voor licenties die ongebruikt blijven. AVD is dan ook sneller schaalbaar: je verhoogt of verlaagt het aantal gebruikers op een zeer eenvoudige manier.

10. Azure App Services

Bouw snel en eenvoudig zakelijke web- en mobiele apps in de cloud met Azure App Services. Met Azure App Services kan je ook websites, API’s en mobiele back-ends hosten.

Ook hier kunnen heel wat voordelen van het Azure-portfolio ingezet worden, zoals beveiliging, taakverdeling, automatisch schalen en DevOps-mogelijkheden.

Meer weten over Azure?

Onze cloudexperten kunnen je meer vertellen over de voordelen van Microsoft Azure voor jouw organisatie. Neem vrijblijvend contact op voor advies op maat van jouw bedrijf.