Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

Microsoft’s toekomst volgens Marijke Schroos, GM van Microsoft Belux | 52 Topics

De toekomst van Microsoft ziet er veelbelovend uit met veel nieuwigheden op vlak van AI, security, education, regulering en sustainability.

 

In 52 Topics, had Kevin Couvreur opnieuw het genoegen om Marijke Schroos, de General Manager van Microsoft Belux, te verwelkomen in de studio. Hierbij kregen we een blik in de toekomst van Microsoft en gaf het ons een unieke kans om dieper in te gaan op de visie en ontwikkelingen binnen het bedrijf.

In 52 Topics gaat Kevin wekelijks de strijd aan met een technisch topic. Onderwerpen van ‘XR’ over ‘big data’ tot ‘zero trust’, die hij in 10 minuten en in begrijpelijke taal duidelijker maakt.

 

Bekijk de aflevering hierboven als video, lees het hieronder als blog of beluister hem als podcast op Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts. 👇

Positionering van Microsoft volgens Marijke Schroos

Er is wel degelijk een verschuiving in de positionering van Microsoft. Microsoft evolueert van een fast follower, dat vaak de kat uit de boom keek naar een leider die actief het voortouw neemt. Het bedrijf investeert veel in AI en wil hier een prominente rol in spelen. Dus je mag in ieder geval alleen maar meer AI verwachten in alle oplossingen van Microsoft.

AI in Microsoft: Een Copilot for every service

Microsoft streeft naar een Copilot voor elke oplossing. Er is al veel gewerkt om hier te geraken, waarbij het belang van transparantie, beveiliging en compliance als fundamenten dienden voor de verdere ontwikkeling van AI.

“AI is niet iets dat gisteren is ontstaan en vandaag is aangekondigd, maar iets waar Microsoft de afgelopen twintig jaar aan heeft gewerkt.”
- Marijke Schroos, General Manager van Microsoft Belux

Marijke experimenteert zelf ook met Microsoft Copilot

Marijke gebruikt zelf ook Copilot als een aanvullende assistent in haar werk, die haar helpt met allerlei taken in de Microsoft applicaties. Ondanks dat het een leerproces blijft, geeft ze wel aan dat ze al aanzienlijke productiviteitsverbeteringen heeft ervaren.

“Ik kan nu in Teams vanalles opvragen zoals, de emoties van de meeting, de actiepunten die voor mij relevant zijn, eigenlijk een volledige samenvatting van het gesprek.”
- Marijke Schroos, General Manager van Microsoft Belux

13 Belgische bedrijven in early adoptieprogramma voor Microsoft Copilot

In de zomer van 2023 is Microsoft begonnen met een early adoptieprogramma voor Microsoft Copilot. Hierbij konden 13 Belgische bedrijven de nieuwe tool uittesten om zoveel mogelijke inzichten te verzamelen.

De tevredenheidsscore over deze tool is al hoog. Maar naast de typische use cases, zoals het verbeteren van mails en het verhogen van de productiviteit, wordt de tool nu ook voor meer diepgaande doeleinden gebruikt. Bedrijven schrijven bijvoorbeeld betere offertes en maken er sjablonen van. Hoe vaker ze de tool gebruiken, hoe meer mogelijkheden ze ontdekken.

Belang van goede vraagstelling en begeleiding in AI

Marijke benadrukte het groeiend belang van goede vraagstelling bij het gebruik van AI en benoemde de opkomende functietitel “Prompt Engineers”. Ze moedigde bedrijven aan om snel beslissingen te nemen over de integratie van technologieën zoals AI.

“Het is normaal dat AI soms nog een beetje vaag is, maar daarvoor hebben we juist partners die onze klanten kunnen begeleiden.”
- Marijke Schroos, General Manager van Microsoft Belux

Toekomst van Microsoft voor onderwijs

Het gesprek nam een interessante wending toen Marijke sprak over AI’s impact op onderwijs. Ze deelde een opmerkelijk voorbeeld van het gebruik van AI om technisch lezen bij kinderen te versnellen.

 

De implementatie van AI verminderde de leerperiode van 18 maanden tot slechts 6 weken, wat aanzienlijke voordelen bood voor zowel leerkrachten als leerlingen.

Wellbeing in het onderwijs met VIVA

Microsoft zet zich in voor het welzijn van leerlingen in het onderwijs, met Microsoft VIVA. Leerlingen kunnen dan, net zoals je emoticons hebt in Teams, aangeven hoe ze zich voelen als ze de klas binnenkomen. De leerkracht krijgt vervolgens deze informatie en kan dan kiezen om het met de hele klas of individueel met de leerling te bespreken. Dit kan ook anoniem, zodat de leerkracht het gevoel in de klas kan bespreken zonder specifieke namen te noemen. Zo voelen kinderen zich veiliger in de klas.

Hoe gaat Microsoft om met regulering?

Europa is het enige continent waar het individu en de maatschappij op hetzelfde niveau geplaatst wordt. Regulering is daarom ook noodzakelijk om alles in goede banen te leiden. Daarom zal er ook meer en meer regulering zijn en wil Microsoft hier op de juiste manier mee omgaan.

 

Marijke sprak ook over het belang van regulering in combinatie met innovatie. Ze vergeleek het met de Formule 1, een super innovatieve sport die ook zeer gereguleerd is. Microsoft ziet regulering niet als een obstakel, maar eerder als een kans om te groeien en te innoveren.

Microsoft over duurzaamheid

Sustainability komt dichterbij dan dat we denken. Het geldt niet alleen meer voor grotere bedrijven die verplicht moeten rapporteren, maar ook voor kleinere bedrijven is het een noodzaak.

“Bepaalde klanten die een cloud migratie aan het overwegen waren, vonden de ROI niet meteen de moeite waard totdat ze sustainability in de ring wierpen.” - Marijke Schroos, General Manager van Microsoft Belux

Microsoft over security

Naarmate een bedrijf meer digitaal doet, wordt security steeds belangrijker. Het is daarom essentieel dat bedrijven hier bewust mee omgaan. Zeker bij het gebruik van Copilot moet de bedrijfsdata goed beveiligd zijn. Anders kunnen gebruikers misschien informatie vinden die bedrijven liever niet willen delen.

 

Marijke raadt dan ook aan om Bing Chat Enterprise te gebruiken in plaats van ChatGPT. Dit is een tool die standaard in jouw Microsoft licentie inbegrepen is en commerciële gegevensbescherming biedt.

Heb jij ook een vraag voor Kevin? Geef een virtueel seintje en laat je vraag achter op sociale media! #RodeTelefoon