Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

Waarom ergonomisch werken en leven belangrijk is?

Waarom is ergonomisch werken en leven belangrijk of wat is ergonomie überhaupt? Dat ontdek je in deze 52 Topics aflevering!

 

In deze aflevering legt ergonomie expert, Gilles Wynant van Ergodôme, uit hoe zitten het nieuwe roken is en hoe je dit probleem het best aanpakt. 

 

Want laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet comfortabel én ergonomisch werken?

In 52 Topics gaat Kevin wekelijks de strijd aan met een technisch topic. Onderwerpen van ‘XR’ over ‘big data’ tot ‘zero trust’, die hij in 10 minuten en in begrijpelijke taal duidelijker maakt.

 

Bekijk de aflevering hierboven als video, lees het hieronder als blog of beluister hem als podcast op Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts. 👇

Snelle links 🔗:

Wat is ergonomie?

Ergonomie is het principe dat producten zich aanpassen aan de unieke vormen van jouw lichaam. Bij het kiezen van een ergonomische bureaustoel is het cruciaal om deze volledig op maat van jouw lichaam in te stellen. Het doel is om voldoende ondersteuning te bieden en mogelijke klachten op lange termijn te voorkomen.

Ergonomie, design en comfort

Een veelvoorkomende misvatting is dat een ergonomische stoel automatisch een esthetisch minder aantrekkelijke stoel is.

 

Helaas zijn er nog te vaak (interieur)architecten die neigen naar een type stoel dat weliswaar ergonomisch is maar weinig comfort biedt en niet bepaald visueel aantrekkelijk is.

 

Daarom moet je goed opletten en weten dat er ook alternatieven zijn. Een stoel kan ergonomisch, stijlvol en comfortabel zijn. Yes you can get it all!

Ergonomisch werken en leven

Ergonomie wordt vaak gezien als iets exclusiefs voor kantooromgevingen, terwijl dezelfde aanpassingen thuis ook van groot belang zijn.

Geen voldoening meer aan een eetstoel en tafel

De opkomst van de moderne werkplek heeft ervoor gezorgd dat mensen die hybride werken of vanuit huis werken niet langer tevreden kunnen zijn met eenvoudige eetstoelen en tafels. Zelfs mensen die veel tijd in de auto doorbrengen, zouden moeten overwegen om een ergonomische opstelling te gebruiken.

Frequente slechte houdingen voorkomen

Eigenlijk komt het erop neer dat als je een bepaalde actie vaak doet of frequent in een bepaalde positie zit, je automatisch zou moeten overgaan tot het gebruik van een ergonomisch product.

 

Hoewel één keer op een niet-ergonomische stoel zitten geen groot verschil maakt, vergroot het dagelijkse gebruik van zo’n stoel wel de kans op toekomstige klachten. Dus, voorkomen is beter dan genezen.

Een ergonomische levensstijl

Het is belangrijk te benadrukken dat ergonomie meer is dan alleen het aanschaffen van producten. Het is eerder een ervaring of levensstijl die de manier waarop je werkt daadwerkelijk zou moeten veranderen. Het kopen van een ergonomische stoel is één ding, maar als je deze niet aanpast aan jouw lichaam, zal het weinig effect hebben. Het onderstreept het belang van bewuste betrokkenheid bij ergonomische praktijken.

Evolutie & Trends

Afgewezen producten vinden hun weg naar populariteit.

Bijvoorbeeld, zitballen die ooit niet werden gezien als geschikt voor kantoren, worden nu beschouwd als interieuritems die dynamiek en afwisseling toevoegen.

Activity-based working

Zitten is het nieuwe roken. Waarschijnlijk is dit nog net een stap te ver, maar net zoals bij roken is zitten een slechte gewoonte die snel doorbroken moet worden. Mensen zijn niet gemaakt om de hele dag stil te zitten en jammer genoeg is dat tegenwoordig wel het geval. 

 

Een opkomende trend is dus activity based working, waarbij je aan je bureau kan bewegen. Of dat nu een mobiele loopband is die je af en toe aan jouw bureau kan gebruiken of dat je gewoon tijdens het staan aan je bureau even een paar simpele oefeningen doet. Je kan het zo moeilijk of gemakkelijk maken als je maar wil.

Huiselijkheid in interieur

Het gebruik van huiselijke interieurs die rust uitstralen, is een groeiende trend. Vaak worden specifieke hoeken of zones gecreëerd die uitnodigend werken om daar te gaan zitten. 

Technologie en ergonomie

Moderne meubels kunnen nu extra functies bevatten dankzij technologische integratie. 

Integratie met bluetooth

Denk aan een tafel die via Bluetooth kan worden verbonden met jouw telefoon, waardoor je de hoogte op afstand kunt aanpassen.

Sensoren

Sensoren die kunnen aangeven wanneer het tijd is om te gaan opstaan. Zo kan die software je helpen om gezonde gewoonten te implementeren.

Lampjes

Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld lampjes op het bureau die aangeven of iemand beschikbaar is om mee te praten.

 

De combinatie van technologie en ergonomie bieden op die manier enorm veel mogelijkheden.

Wat als je geen vaste werkplek hebt?

Voor diegenen zonder vaste werkplek is het essentieel werknemers te trainen in het gebruik van beschikbare producten zoals bureaustoelen en tafels.

Keep it simple

Voor diegenen zonder vaste werkplek is het essentieel werknemers te trainen in het gebruik van beschikbare producten zoals bureaustoelen en tafels. 

 

Te veel functies kan het te ingewikkeld maken en ontmoedigend zijn om aan de knoppen te zitten. Daarom ‘keep it simple’.

ROI van ergonomie

Door mensen comfortabeler te laten zitten op kantoor dan dat ze thuis zouden zitten, zorgt dat er ook sneller voor dat ze met plezier naar hun werk komen.

Employer branding

Zo kan je automatisch de betrokkenheid van werknemers verhogen, wat de employer branding weer verbetert.

Productiviteitsverhoging

Zo train je jouw werknemers om eventueel dynamischer te werk te gaan. Collega’s die vaker samen zitten, wisselen ook sneller ideeën met elkaar uit. Wat de productiviteit weer verhoogd.

Externe uitstraling

Het kan ook een imagoboost geven voor het bedrijf. Iets dat met de huidige ‘war for talent’ zeker een belangrijk aspect is. Het kan er namelijk voor zorgen dat je talenten makkelijker aantrekt en ook behoudt.

Waar moet je beginnen?

Weet wat je zoekt

Voordat je overgaat tot het aanschaffen van ergonomische producten, is het belangrijk om je noden te kennen.

Kom meer te weten over ergonomie

Kleine stappen kunnen het ergonomisch welzijn van werknemers al snel verbeteren.

 

Overweeg bijvoorbeeld het volgen van een korte opleiding over zithouding of analyseer de instelmogelijkheden van jouw huidige stoel. Het begint allemaal met bewustwording en kleine aanpassingen.

Heb jij ook een vraag voor Kevin? Geef een virtueel seintje en laat je vraag achter op sociale media! #RodeTelefoon

Hulp nodig met jouw digitale transformatie?

Onze experts staan voor je klaar om je te begeleiden en adviseren.