Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

Azure Virtual Desktop: 5 fabels en feiten

Azure Virtual Desktop (AVD) – het vroegere Windows Virtual Desktop – is sinds zijn introductie in 2019 een vaste waarde geworden in het cloudlandschap. Hoewel heel wat bedrijven er reeds de voordelen van ervaren, blijft het voor vele anderen een ver-van-mijn-bed-show. Waarom? Omdat er toch nog heel wat misvattingen bestaan rond deze clouddienst. We halen enkele fabels over de clouddienst onderuit en zetten de feiten op een rijtje.

windows-11

❌ FABEL: Azure Virtual Desktop is enkel voor thuiswerk

Het klopt dat een virtuele desktop heel handig is voor thuiswerkers die op hun eigen toestel toegang willen tot de werkplek op kantoor. Zo kunnen gebruikers toegang krijgen tot zware programma’s, applicaties en bedrijfsdata, zonder dat ze daarvoor die vaste pc moeten verhuizen.

 

Toch zal het je misschien verbazen dat virtuele desktops nog het vaakst buiten deze context gebruikt worden. Want het feit dat de clouddienst je toelaat om volledig werkpostonafhankelijk te werken, biedt natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Zo kan, wanneer een toestel het begeeft, er verder gewerkt worden vanop eender welk toestel. Daarop hoeven dan geen programma’s meer geïnstalleerd te worden of op alle platformen opnieuw ingelogd te worden: er dient simpelweg geconnecteerd te worden met de virtuele desktop, die alle nodige programma’s bevat. Het toestel waarmee je verbindt met de werkomgeving, is op dat punt dus niet langer de werkomgeving.

En dat brengt ons naadloos tot ons volgende punt.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

thuiswerk-windows-11-2048x1366

✔️ FEIT: Azure Virtual Desktop zorgt voor standaardisatie van de werkplek

Met AVD worden alle data, applicaties en koppelingen met derde systemen centraal gedownload, geïnstalleerd en geüpdatet. Dit zorgt ervoor dat elk toestel die met de AVD verbindt, dezelfde data, applicaties en versies ter beschikking heeft. De interne IT-dienst wordt dus ontlast, omdat het niet meer elk individueel toestel moet klaarmaken, verbinden met de printers op kantoor, of de laatste versies van de nodige applicaties downloaden. Dat is een voordeel voor bijvoorbeeld boekhoudkantoren, die anders talloze software van derden moet installeren.

 

Doordat alle applicaties en systemen centraal beheerd worden, hoeven gebruikers daarnaast zelf geen downloads of updates uit te voeren. En dat brengt ons dan weer bij de volgende fabel.

❌ FABEL: Azure Virtual Desktop is moeilijk te beheren en beveiligen

Die standaardisatie brengt immers het voordeel met zich mee dat AVD juist heel makkelijk te beheren en te beveiligen is. Eerst en vooral bouwen de beheerders – in dit geval ConXioN – de nodige beveiligingslagen rond de virtuele desktop en zorgen voor een whitelist: een veilige lijst die bepaalt wat op het toestel mag worden toegelaten. De beheerders voeren daarnaast steeds de laatste updates door. Zo vermijd je situaties waarin een gebruiker zijn of haar antivirus vergat te updaten en zo niet meer optimaal beschermd is, of dat een werknemer een onveilig programma op zijn of haar toestel installeert. Glipt er toch nog iets door de mazen van het net? Doordat er geen link is tussen de lokale machine (het toestel van de eindgebruiker) en de cloud, ben je zeker van een volledig beveiligde werkomgeving.

Deze eenvoud van beheer zorgt er dus ook voor dat de IT-teams van organisaties ontzorgd worden en zelf minimaal technische ingrepen moeten doen.

cloud computing visual

✔️ FEIT: Azure Virtual Desktop is schaalbaar

AVD is een vaak gekozen oplossing omwille van de schaalbaarheid. Zo betaal je enkel voor de servers die je gebruikt of voor de tijd dat de servers actief zijn. Heb je bijvoorbeeld tijdens de kantooruren een groter aantal gebruikers? Dan kunnen tijdens die periode extra servers ingeschakeld worden. Buiten de kantooruren kan een enkele server de vroege vogels of avondwerkers bedienen. Of heb je een grote uitbreiding binnen een van je teams? Dan voorzie je enkel de hardware voor die nieuwe teamleden én connecteren ze eenvoudig met de Azure Virtual Desktop.

❌ FABEL: Azure Virtual Desktop is niet voor elk bedrijf of elke sector

Er wordt vaak aangenomen dat werken met Azure Virtual Desktop sectorafhankelijk is. Dat klopt niet: elke sector en elk bedrijf kan ermee aan de slag, want alles hangt af van gewoontes. Zijn jouw werknemers het gewoon dat ze steeds over de laatste updates beschikken, dat ze gestandaardiseerd kunnen werken en met een klik op de knop vanop elk toestel en elke plek toegang krijgen tot hun vertrouwde werkomgeving? Dan is Azure Virtual Desktop een ideale oplossing voor jouw organisatie.

 

Zo kunnen bouwfirma’s, boekhoudkantoren, uitzendkantoren en zoveel meer sectoren voordeel halen uit werken met Azure Virtual Desktop.

Meer weten over Azure Virtual Desktop?

Ontdek vrijblijvend wat de mogelijkheden zijn voor jouw organisatie.