Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

Business Central vs Dynamics 365 F&O

Wanneer kies je voor Business Central (het vroegere Navision) of Dynamics 365 Finance & Operations?

 

In deze 52 Topics aflevering duiken Kevin Couvreur en Stefaan De Prest, Business Unit Manager bij ConXioN, dieper in de verschillen tussen deze systemen en hoe bedrijven de juiste keuze kunnen maken.

In 52 Topics gaat Kevin wekelijks de strijd aan met een technisch topic. Onderwerpen van ‘XR’ over ‘big data’ tot ‘zero trust’, die hij in 10 minuten en in begrijpelijke taal duidelijker maakt.

 

Bekijk de aflevering hierboven als video, lees het hieronder als blog of beluister hem als podcast op Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts. 👇

Snelle links 🔗:

Wat is ERP?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning en vormt het hart van de digitale infrastructuur van veel bedrijven.

 

Het is een op cloud-gebaseerde software pakket die verschillende bedrijfsprocessen integreert in één gestroomlijnd systeem. Dit, van inkoop tot productie en verkoop. Het doel is om een helder overzicht te krijgen van de onderneming.

Wanneer heb je nood aan een ERP?

Meestal wanneer bedrijven zijn blijven groeien tot een punt waarbij ze een verdeeld landschap hebben gecreëerd, komen ze tot het besef dat alles niet zo goed meer samenwerkt.

 

Ook kan security een doorslaggevende factor zijn om een ERP-systeem te implementeren. Met een ERP kan je namelijk een uniform securitybeleid toepassen vanuit een gecentraliseerde omgeving.

 

Daarnaast kan je door het automatiseren van jouw bedrijfsprocessen de kans op menselijke fouten aanzienlijk verminderen

Verschillen tussen Finance & Operations en Business Central

Hoewel F&O en BC beide ERP-oplossingen van Microsoft zijn, richten ze zich op verschillende marktsegmenten.

F&O is ontworpen voor grotere, complexe organisaties met uitgebreide behoeften, terwijl BC zich richt op kleinere tot middelgrote bedrijven met een flexibelere en gebruiksvriendelijkere aanpak.

Public of Private Cloud

BC wordt aangeboden in de public cloud, als een SaaS-oplossing van Microsoft. Terwijl bij F&O je hier de verschillende mogelijkheden hebt. Je kan het namelijk zowel in public, private als in hybrid cloud hosten.

Licentie

Bij een BC kan je al starten met 1 licentie terwijl je bij F&O, minimaal 20 licenties moet nemen. Ook dit kan bepalend zijn bij het kiezen van een systeem.

Voor welke bedrijven is Business Central geschikt?

BC is ideaal voor Kmo-bedrijven die een krachtig ERP-systeem nodig hebben maar zonder de complexiteit en kosten van grotere systemen. Zo heb je toegang tot uitgebreide functionaliteiten die kunnen worden aangepast aan de groeiende behoeften van jouw bedrijf.

Functionaliteiten toevoegen via AppSource

Een groot voordeel van Business Central is de mogelijkheid om eenvoudig extra functionaliteiten toe te voegen via Microsoft’s AppSource. Dit stelt bedrijven in staat hun systeem te personaliseren en uit te breiden met specifieke apps.

Gebruiksgemak van een alles-in-één oplossing

BC staat bekend om zijn gebruiksgemak en aanpasbaarheid. Bedrijven kunnen het systeem aan hun specifieke behoeften aanpassen. Hoewel het meestal beter is om de standaardfunctionaliteiten te gebruiken om toekomstige updates te vergemakkelijken. Je moet het ook nog kunnen onderhouden natuurlijk.

F&O als een uitgebreidere oplossing

Voor bedrijven die diepere en meer gespecialiseerde functionaliteiten nodig hebben, biedt F&O geavanceerde opties zoals transportmanagement, servicebeheer, projectmanagement en geavanceerd magazijnbeheer.

Het beheren van internationale processen

Internationale bedrijven staan voor de uitdaging om processen over meerdere landen te beheren.

 

Wanneer je veel logistieke processen moet gaan automatiseren, kan je bijvoorbeeld beter kiezen voor F&O. Een BC is hier minder sterk in omdat die geïnstalleerd wordt per lokalisatie. Dus heb je naast jouw Belgisch bedrijf ook nog een Frans bedrijf, hebben die in BC, elk hun eigen database. In F&O zou je dan slechts 1 database hebben.

 

Hierdoor krijg je automatisch een verschil in aanpak. Bij F&O ga je sneller een globale aanpak hebben, waar je de processen in een template gaat steken en uitrollen bij de verschillende vestigingen.

 

Terwijl je bij Business Central iedere vestiging afzonderlijk bekijkt.

De noodzaak van strategie

Stefaan geeft uiteindelijk ook aan dat een duidelijke visie en strategische planning  enorm belangrijk zijn voor het succes van een ERP-project.

 

Het begint allemaal bij het in kaart brengen van jouw huidige bedrijfsprocessen en jouw langetermijndoelen te bepalen. Pas dan kan je gaan nadenken over hoe een ERP-systeem deze doelen kan ondersteunen.

Heb jij ook een vraag voor Kevin? Geef een virtueel seintje en laat je vraag achter op sociale media! #RodeTelefoon

Meer weten over wat ConXioN voor jouw bedrijf kan betekenen?

Onze experts staan voor je klaar om je te begeleiden en te adviseren.