Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

Cloud Cost Management: 10 best practices voor optimalisatie | 52 Topics

Maak je optimaal gebruik van je cloudresources, of geef je ongemerkt te veel uit? 

 

In deze 52 Topics episode verkennen we 10 best practices voor cloud cost management. Terwijl bedrijven steeds meer naar de cloud verhuizen en cloudservices aannemen, wordt kostenbeheer een cruciaal aspect van cloudoperaties.

In 52 Topics gaat Kevin wekelijks de strijd aan met een technisch topic. Onderwerpen van ‘XR’ over ‘big data’ tot ‘zero trust’, die hij in 10 minuten en in begrijpelijke taal duidelijker maakt.

 

Bekijk de aflevering hierboven als video, lees het hieronder als blog of beluister hem als podcast op Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts. 👇

Snelle links 🔗:

Wat is cloud cost management?

Cloud cost management is het beheren van jouw cloud kosten door deze te monitoren, te meten en te optimaliseren. Het zorgt ervoor dat je niet onnodig veel betaalt voor jouw cloudinfrastructuur.

1. Regelmatige inventarisatie

Het is eenvoudig om servers op te zetten en diensten in de cloud te activeren. Het gevaar van deze gemak is dat het kan leiden tot onbedoelde inzet van resources, die je misschien vergeet.

 

Bekijk regelmatig wat er draait in je cloudomgeving, inclusief actieve virtual machines en diensten. Deze eenvoudige tip kan je helpen onnodige kosten te identificeren en te elimineren.

cloud cost management

2. Proactief rightsizing van jouw resources

Bij het instellen van virtual machines of services is het essentieel om ervoor te zorgen dat je de juiste hoeveelheid resources toewijst. Vermijd overshooting en het genereren van overbodige capaciteit. Stel vragen als “Hebben we echt acht CPU’s nodig voor deze VM? Hebben we 128 gigabyte RAM nodig?”.

3. Start en stop diensten

Voor niet-kritieke services of VM’s die niet continu moeten draaien, overweeg om start- en stoptijden in te plannen. Net als het instellen van de verwarming in je huis om op specifieke tijden aan en uit te schakelen. Zo kun je de werking van cloudresources tijdens specifieke uren automatiseren. Deze aanpak zorgt ervoor dat resources alleen actief zijn wanneer dat nodig is.

4. Automatisering

Maak gebruik van automatiseringstools om je cloudresources efficiënter te beheren. Door het automatiseren van het starten, stoppen en schalen van diensten kun je dynamisch reageren op veranderende behoeften. Dit helpt ook bij het optimaliseren van resource-toewijzing op basis van gebruikspatronen.

5. Gebruik labels en tags

Label en tag je cloudresources nauwkeurig. Hierdoor wordt het eenvoudiger om resources in je beheerportaal te categoriseren en organiseren. Met de juiste labeling krijg je inzicht in wat belangrijk is en wat niet, waardoor je diensten effectief kunt prioriteren en optimaliseren.

6. Stel budgetten in

Wijs budgetten toe voor verschillende aspecten van je cloudomgeving. Maak bijvoorbeeld budgetten voor je productieomgeving en houd je uitgaven bij in relatie tot deze budgetten. Deze proactieve aanpak zorgt ervoor dat je bewust bent van je kosten en actie kunt ondernemen als je de ingestelde limieten overschrijdt.

7. Optimaliseer opslag

Pas, net als bij virtuele machines, rightsizing toe op opslagresources. Stem het type opslag (bijv. hot of cold storage) af op de specifieke behoeften van je gebruikers en diensten. 

 

Onthoud dat schaalbaarheid in de cloud beide kanten op werkt. In plaats van altijd op te schalen, overweeg te schalen wanneer dit passend is.

8. Azure cost management tools

Mocht je al gebruik maken van Azure Cloud, zijn deze functies een onderdeel van jouw cloudomgeving. Hierbij kan je jouw inventarisatie gemakkelijk visualiseren, labels en budgetten toekennen en AI-gestuurd advies ontvangen voor mogelijke optimalisaties.

 

Daarbovenop zal het met Microsoft Copilot ook mogelijk zijn om het NLP model te gebruiken om geavanceerde kosten analyses te maken in jouw Azure omgeving. Wil je meer weten over alle Microsoft Copilot mogelijkheden, lees hier onze meest recente blogpost.

Microsoft copilot in azure voor cloud cost management

9. Connectiviteitsbehoeften

Bekijk je connectiviteitsvereisten om te zien of je kosten kunt verlagen. Soms heb je mogelijk niet de hoge mate van connectiviteit nodig waarvoor je betaalt. Stel kritische vragen om ervoor te zorgen dat je niet te veel uitgeeft aan netwerkresources.

10. Voortdurende evaluatie

Tenslotte, onthoud dat kostenbeheer in de cloud een voortdurend proces is. Evalueer regelmatig je cloudgebruik en -uitgaven. Als je toegang hebt tot cost management in het admin-portal van je cloudprovider, maak er dan gebruik van.

 

Hulp nodig bij het instellen van deze tools voor efficiënte kostenbewaking? Contacteer ons voor meer informatie.

Heb jij ook een vraag voor Kevin? Geef een virtueel seintje en laat je vraag achter op sociale media! #RodeTelefoon

is jouw bedrijf wel klaar voor Copilot?

Strategic Microsoft Copilot Readiness Session

De toekomst wacht niet. Het is tijd om voorop te lopen en jouw organisatie voor te bereiden op succes.