Hoe 2 visionairs en een robotarm de 3D print industrie veranderen
Ontdek het inspirerend verhaal van hoe 2 jonge ondernemers een ambitieus project met een tweedehands robotarm zijn begonnen tijdens de pandemie, dat nu uitgegroeid is tot een innovatief bedrijf die de 3D-printindustrie blijft uitdagen.
Â
In deze 52 Topics aflevering delen Aagje en Pieter, co-founders van Footprintinc, hoe ze met hun bedrijf blijven innoveren.
In de 52 Topics podcast gaan we wekelijks ingewikkelde onderwerpen in business en IT omzetten in boeiende en verstaanbare taal. Hoor succesverhalen en krijg praktische tips van inspirerende gastsprekers die in de frontlinie van strategische en technologische innovatie staan!
Â
Bekijk de aflevering hierboven als video, lees het hieronder als blog of beluister hem als podcast op Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts. 👇
Snelle links 🔗:
De start van Footprint Inc.
Footprint Inc. werd geboren uit een gedeelde visie van Pieter en Aagje om de voetafdruk van bedrijven te verkleinen door middel van additive manufacturing, beter bekend als 3D-printen.
"Wij zijn Footprint Inc. eigenlijk begonnen omdat wij een incubator wilden zijn om de footprint bij andere bedrijven te helpen verlagen." - Aagje
Pieter, met een achtergrond in programmeren en robotica, zag het potentieel van 3D-printen tijdens de COVID-19-pandemie. Samen met Aagje, die een sterke ondernemersgeest heeft, begonnen ze aan een avontuur om duurzame en circulaire oplossingen te bieden aan bedrijven. Hun doel: innovatieve producten maken met minimale verspilling.
Verhaal achter de robotarm
Wat begon als een ambitieus project tijdens de pandemie, is nu uitgegroeid tot een gamechanger voor de productie-industrie.
Â
Een van de meest fascinerende aspecten van Footprint Inc. is het gebruik van een tweedehands robotarm. Deze robotarm, oorspronkelijk gebruikt in een ander project, werd getransformeerd tot een geavanceerd 3D-printapparaat.
Duurzaamheid en circulariteit binnen 3D-printen
Door 3D-printen kunnen producten laag voor laag worden opgebouwd, wat resulteert in minder afval.
Â
Bovendien maakt het gebruik van gerecyclede materialen het proces nog milieuvriendelijker. Dit is vooral aantrekkelijk voor bedrijven die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en bijdragen aan een circulaire economie.
De logistieke voordelen van on-demand en on-site productie
Een van de grootste voordelen van 3D-printen is de mogelijkheid om producten on-demand en on-site te produceren. Dit verkort niet alleen de doorlooptijd, maar vermindert ook de logistieke kosten en de ecologische voetafdruk.
"Je kan eigenlijk ter plaatse produceren wat je nodig hebt, waardoor je een mooie footprint creëert." - Aagje
Voor bedrijven betekent dit minder afhankelijkheid van lange toeleveringsketens en meer flexibiliteit in productie.
Voorbeeldproject met de Belgische Marine
Een indrukwekkend voorbeeld van de toepassingen van 3D-printen is het project met de Belgische Marine.
"We zijn bezig met een project met de Belgische Marine waarbij we aan boord van marineschepen onderdelen kunnen printen." - Aagje
Dit project toont de praktische voordelen van 3D-printen in kritieke situaties, zoals het snel vervangen van kapotte onderdelen zonder grote voorraden aan te houden.
Heb jij ook een vraag voor Kevin? Geef een virtueel seintje en laat je vraag achter op sociale media! #RodeTelefoon
Meer weten over wat ConXioN voor jouw bedrijf kan betekenen?
Onze experts staan voor je klaar om je te begeleiden en te adviseren.