Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

Jouw Microsoft licentie optimaliseren: Het verborgen potentieel

Microsoft licenties kunnen een complex doolhof zijn, vol verborgen kosten en onderbenutte mogelijkheden.

 

In deze boeiende 52 Topics-aflevering vertelt niemand minder dan Céline Moriau, onze eigen Microsoft Strategic Solution Advisor, ons alles over het verborgen potentieel van jouw huidige licentie.

 

Ontdek hoe je door slim licentiebeheer, jouw Microsoft licentie maximaal kan benutten en waarom een goede strategie onmisbaar is. 👇

In de 52 Topics podcast gaan we wekelijks ingewikkelde onderwerpen in business en IT omzetten in boeiende en verstaanbare taal. Hoor succesverhalen en krijg praktische tips van inspirerende gastsprekers die in de frontlinie van strategische en technologische innovatie staan!

 

Bekijk de aflevering hierboven als video, lees het hieronder als blog of beluister hem als podcast op Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts. 👇

Snelle links 🔗:

Belang van de juiste Microsoft 365 licentie

Microsoft 365 biedt verschillende licenties die elk hun eigen functies en voordelen hebben. Het kiezen van de juiste Microsoft licentie kan behoorlijk overweldigend zijn vanwege de vele opties en de technische jargon.

"De kracht zit in het begrijpen wat elke licentie inhoudt en hoe deze kan bijdragen aan jouw bedrijfsdoelstellingen." - Céline Moriau, Microsoft Strategic Solution Advisor

Weet wat je zoekt

Daarom is het belangrijk om te weten welke functies jouw bedrijf echt nodig heeft en welke licentie daar het beste bij past. Dit voorkomt onnodige kosten en zorgt ervoor dat je er het maximale uithaalt.

Verschil tussen Business en Enterpise

De keuze tussen Business en Enterprise-licenties hangt sterk af van de grootte en behoeften van jouw organisatie.

 

Een van de grootste fouten die bedrijven maken, is het onderschatten van hun eigen behoeften en daardoor een te kleine of juist te grote licentie kiezen.

 

Hier kan je een gedetailleerd overzicht van de verschillen tussen Business en Enterprise zien.

Add-on voorbeelden

Naast de standaardlicenties biedt Microsoft verschillende add-ons die extra functionaliteiten toevoegen.

 

Deze kunnen helpen om specifieke behoeften van jouw bedrijf te vervullen zonder een volledige upgrade van de licentie.

 

Enkele voorbeelden van Add-ons:

  • Power BI Pro: Voor bedrijven die geavanceerde datavisualisatie en -analyse nodig hebben.
  • Microsoft Teams Phone System: Voor organisaties die bellen en vergaderen willen integreren binnen Teams.
  • Microsoft Defender for Office 365: Biedt geavanceerde bescherming tegen phishing en malware.

"Een klant van ons gebruikte de Business Standard-licentie, maar had behoefte aan geavanceerde data-analysemogelijkheden. Door Power BI Pro als add-on toe te voegen, konden ze zonder volledige upgrade toch hun doelen bereiken." - Céline Moriau, Microsoft Strategic Solution Advisor

Belang van audits

Veel bedrijven betalen voor functies die ze niet gebruiken of missen essentiële functies omdat ze niet de juiste licentie hebben. Een audit kan een echte eye-opener zijn. Het geeft de nodige inzicht in waar je kan besparen en hoe je jouw licenties beter kan benutten.

Stappen die je kan nemen

  • Inventarisatie: Maak een overzicht van alle huidige licenties en gebruikers.
  • Analyse: Bekijk welke functies daadwerkelijk worden gebruikt.
  • Optimalisatie: Pas de licenties aan op basis van de bevindingen.

Onderbenutting van licenties

Een veelvoorkomend probleem binnen bedrijven is de onderbenutting van Microsoft-licenties. Céline merkt op dat veel organisaties niet volledig profiteren van de functies waar ze al voor betalen.

Gebrek aan kennis

Allereerst is er vaak een gebrek aan kennis bij de gebruikers. Werknemers zijn zich simpelweg niet bewust van alle mogelijkheden die hun licenties bieden. Dit resulteert in het niet gebruiken van waardevolle tools en functies die hun werk aanzienlijk zouden kunnen verbeteren.

Onvoldoende training

Onvoldoende training speelt ook een grote rol. Zelfs als werknemers weten welke tools beschikbaar zijn, weten ze vaak niet hoe ze deze optimaal kunnen benutten.

Gebrek aan analyse

Een andere oorzaak van onderbenutting is dat de gekozen licenties niet aansluiten bij de werkelijke behoeften van het bedrijf.

 

Dit gebeurt vaak wanneer licenties worden geselecteerd zonder grondige analyse van de specifieke eisen en werkpatronen van de gebruikers.

Mixen van verschillende licenties

Het combineren van verschillende licenties kan een effectieve manier zijn om kosten te besparen en tegelijkertijd aan de behoeften van verschillende gebruikers te voldoen.

Voorbeelden van licentiemixen

  • Administratieve medewerkers: Microsoft 365 Business Premium.
  • Sales en marketing: Microsoft 365 Business Premium met Power BI Pro add-on.
  • IT-beheerders en management: Microsoft 365 E5 voor geavanceerde beveiliging en analyse.

"Een productiebedrijf gebruikte een mix van Business Premium voor hun administratief personeel en E5 voor hun IT-beheerders. Hierdoor konden ze kosten besparen zonder in te leveren op functionaliteit en beveiliging." - Céline Moriau, Microsoft Strategic Solution Advisor

Frontline licenties voor specifieke gebruikers

Frontline licenties zijn ontworpen voor medewerkers die beperkt toegang nodig hebben tot digitale tools, maar toch verbonden moeten blijven met het bedrijfsnetwerk. Perfect voor bijvoorbeeld magazijnmedewerkers, schoonmakers en servicetechnici.

"Een klant in de retailsector gebruikte Frontline-licenties voor hun winkelpersoneel, waardoor ze verbonden bleven zonder hoge kosten." - Céline Moriau, Microsoft Strategic Solution Advisor

Impact van Copilot en AI op gebruik

Met de opkomst van AI-tools zoals Copilot, kunnen bedrijven hun productiviteit en efficiëntie verder verhogen.

 

Belgangrijk om te vermelden is dat Microsoft 365 Copilot geen licentie op zich is, maar eerder een add-on op jouw huidige licentie.

 

Zo zag een bedrijf dat Copilot implementeerde, al snel een significante verbetering in hun projectmanagement en data-analyse, wat leidde tot betere beslissingen en hogere productiviteit.

Heb jij ook een vraag voor Kevin? Geef een virtueel seintje en laat je vraag achter op sociale media! #RodeTelefoon

Meer weten over wat ConXioN voor jouw bedrijf kan betekenen?

Onze experts staan voor je klaar om je te begeleiden en te adviseren.