Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

Ron Pooters onthult alles over de Belgische Microsoft Datacenters

De cloud. Het klinkt zo abstract, alsof onze data zweeft in de wolken. Maar wist je dat al die data daadwerkelijk ergens fysiek opgeslagen is?

 

In deze aflevering van 52 Topics onthult Ron Pooters, digital AmBEtion/ Belgium datacenter region lead bij Microsoft, alles over Microsoft’s Belgische datacenters. Hij geeft ons een update over de nieuwste ontwikkelingen, zoals de uitbreiding van de datacenters, de impact van AI en de uitdagingen waar ze nu tegenaan lopen.

In de 52 Topics podcast gaan we wekelijks ingewikkelde onderwerpen in business en IT omzetten in boeiende en verstaanbare taal. Hoor succesverhalen en krijg praktische tips van inspirerende gastsprekers die in de frontlinie van strategische en technologische innovatie staan!

 

Bekijk de aflevering hierboven als video, lees het hieronder als blog of beluister hem als podcast op Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts. 👇

Snelle links 🔗:

Update over Belgische Datacenters

In het afgelopen jaar heeft Microsoft aanzienlijke vooruitgang geboekt met zijn datacenters in België. Volgens Ron Pooters bevinden deze datacenters zich nu op drie strategische locaties rond Brussel. Deze datacenters vormen de zogenaamde beschikbaarheidszones, die cruciaal zijn voor de veiligheid en betrouwbaarheid van data-opslag binnen de Belgische grenzen.

Beschikbaarheidszones en veiligheid

Beschikbaarheidszones zorgen ervoor dat data op meerdere fysieke locaties wordt opgeslagen. Dit verhoogt de veiligheid en beschikbaarheid van data aanzienlijk.

"Onze beschikbaarheidszones zorgen ervoor dat data altijd binnen handbereik is en beschermd wordt tegen mogelijke storingen op één enkele locatie." - Ron Pooters

Vooruitgang en planning

De bouw van deze datacenters is afgerond en Microsoft is momenteel bezig met de installatie van de benodigde hardware en infrastructuur. De verwachting is dat de datacenters volledig operationeel zullen zijn tegen de zomer van 2025.

Complexiteit van datacenter projecten

Het opzetten van een datacenter is een complex proces dat veel verder gaat dan simpelweg servers in een ruimte plaatsen. De uitdagingen variëren van technische innovaties tot strikte naleving van lokale wet- en regelgeving.

Technologische uitdagingen

De technologie binnen datacenters evolueert voortdurend. Een flexibele aanpak is daarom ook een must! De vraag naar AI groeit bijvoorbeeld exponentieel, en datacenters moeten deze vraag natuurlijk ook kunnen bijbenen.

"Je bouwt eigenlijk voor de toekomst zonder precies te weten welke innovaties op je pad komen." - Ron Pooters

Vergunningen en bouw

Een ander belangrijk aspect is het verkrijgen van de nodige vergunningen en het bouwen van de faciliteit. Dit proces kan worden vertraagd door bureaucratische hindernissen en onvoorziene omstandigheden zoals een ongeschikte grond.

Innovatieve koeltechnieken

Het koelen van datacenters is cruciaal voor hun efficiëntie en duurzaamheid. Microsoft experimenteert met verschillende innovatieve koeltechnieken.

Liquid Immersion Cooling

Een van de meest opvallende innovaties is de vloeistofkoeling. Hierbij worden servers ondergedompeld in een speciale vloeistof die warmte efficiënt afvoert.

"Deze techniek stelt ons in staat om piekbelastingen beter op te vangen en de levensduur van de hardware te verlengen." - Ron Pooters

Koeling met omgevingstemperatuur

Door de omgevingstemperatuur in datacenters te verhogen, kan Microsoft de koelbehoeften verminderen zonder de prestaties te beïnvloeden. Wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen en een kleinere ecologische voetafdruk.

Samenwerking met OpenAI

Microsoft werkt nauw samen met OpenAI om geavanceerde AI-oplossingen te ontwikkelen en te implementeren.

Co-Engineering van hardware

Deze samenwerking heeft geleid tot de ontwikkeling van gespecialiseerde hardware die specifiek is ontworpen voor AI-toepassingen.

"Onze samenwerking met OpenAI stelt ons in staat om AI-oplossingen te leveren die sneller en efficiënter zijn dan ooit tevoren." - Ron Pooters

Toekomstperspectief

De toekomst van datacenters ziet er veelbelovend uit, met voortdurende innovaties en uitbreidingen.

Toekomstige uitbreidingen

Microsoft blijft investeren in nieuwe datacenters en technologieën om de groeiende vraag bij te houden.

"We zien een enorme groei in de vraag naar cloud- en AI-oplossingen, en we zijn vastbesloten om aan die vraag te voldoen." - Ron Pooters

Toekomstige innovaties

Naast uitbreiding werkt Microsoft aan nieuwe technologieën zoals waterstof- en batterij-energieoplossingen om hun duurzaamheid verder te verbeteren. Deze innovaties zullen helpen om de impact van datacenters op het milieu te minimaliseren en de efficiëntie te verhogen.

Heb jij ook een vraag voor Kevin? Geef een virtueel seintje en laat je vraag achter op sociale media! #RodeTelefoon

Meer weten over wat ConXioN voor jouw bedrijf kan betekenen?

Onze experts staan voor je klaar om je te begeleiden en te adviseren.