Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

Windows 365 vs AVD (Azure Virtual Desktop)

Windows 365 en Azure Virtual Desktop (AVD) zijn twee prominente spelers op vlak van cloud computing en virtuele desktopinfrastructuur. Maar wat onderscheidt deze twee diensten van elkaar, en hoe kies je de beste optie voor jouw bedrijf?

 

In deze 52 Topics aflevering bespreken Kevin Couvreur en Bert Van den Eynde, operations manager bij ITCE, de belangrijkste verschillen.

In 52 Topics gaat Kevin wekelijks de strijd aan met een technisch topic. Onderwerpen van ‘XR’ over ‘big data’ tot ‘zero trust’, die hij in 10 minuten en in begrijpelijke taal duidelijker maakt.

 

Bekijk de aflevering hierboven als video, lees het hieronder als blog of beluister hem als podcast op Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts. 👇

Snelle links 🔗:

Wat is Azure Virtual Desktop (AVD)?

AVD is een uitgebreide DaaS-model (Desktop as a Service) die de volledige kracht van Azure-technologie gebruikt. Het is ontworpen om virtuele desktops en apps te leveren aan een breed scala van gebruikers.

 

Dankzij de virtualisatie via Azure kunnen meerdere gebruikers inloggen op één virtuele machine (VM), waarbij ze allemaal een eigen ‘sessie’ hebben. Dit maakt AVD flexibel en schaalbaar. Een goede oplossing voor bedrijven die behoefte hebben aan aanpassingsvermogen in hun rekenkracht.

Wanneer kies je voor AVD?

AVD is bijzonder nuttig wanneer er behoefte is aan aangepaste rekenkracht, zoals GPU-toevoegingen.

 

Ideaal voor scenario’s waar multi-session gebruik nodig is, of voor het aanbieden van persoonlijke desktopervaringen. Denk hierbij aan situaties waar meerdere gebruikers toegang moeten hebben tot high-end software, of waar gepersonaliseerde desktopomgevingen vereist zijn.

Wat is Windows 365?

Windows 365, daarentegen, is meer een Cloud PC gericht op individueel gebruik.

 

Elke gebruiker krijgt een eigen virtuele desktop met toegewijde rekenkracht. Dit maakt het een ideale keuze voor specifieke workloads die veel eisen van de verwerkingscapaciteit.

Is Windows 365 een virtuele machine?

Ja, Windows 365 kan worden beschouwd als een soort virtuele machine, maar dan één die speciaal is ontworpen voor individueel gebruik. Dit met een constante, toegewijde rekenkracht.

Samenwerking tussen Windows 365 en AVD

Een interessant aspect is dat Windows 365 en AVD naast elkaar kunnen werken binnen hetzelfde bedrijfsnetwerk. Beide systemen maken gebruik van hetzelfde besturingssysteem en kunnen naadloos worden geïntegreerd.

Voordelen van een cloud PC

Verhoogde controle en beveiliging

Beide systemen kunnen beheerd worden met Microsoft Intune of Endpoint Manager, wat het beheer vereenvoudigt. Wat de beveiliging van de virtuele desktopomgevingen weer verhoogt.

Flexibiliteit en schaalbaarheid

Naast een betere controle en een verhoogde beveiliging heb je ook het voordeel van flexibiliteit en schaalbaarheid. Doordat je altijd en overal toegang hebt tot jouw pc, maakt het voor hybride werknemers ook een stuk makkelijker.

Duurzaamheid en kostenbesparing

Je bent ook minder afhankelijk van lokale hardware, wat leidt tot lagere kosten en een langere levensduur van bestaande apparatuur. Zo kan je bijvoorbeeld langer gebruik maken van jouw laptop aangezien je met een virtuele werkomgeving nog steeds de voordelen behoudt van een nieuw toestel.

Kostenstructuur

Een belangrijk verschil tussen AVD en Windows 365 is de kostenstructuur.

pay-as-you-use voor AVD

AVD werkt op een pay-as-you-use basis. Handig voor bedrijven die op zoek zijn naar flexibiliteit en de mogelijkheid om kosten te besparen, afhankelijk van het gebruik.

vast tarief voor Windows 365

Windows 365 daarentegen heeft een vast tarief. Eerder voor bedrijven die op zoek zijn naar voorspelbare kosten voor budgettering.

Implementatie

De implementatie van deze technologieën is niet altijd eenvoudig.

Goed analyseren van processen en structuren

Bedrijven moeten hun infrastructuur en processen goed analyseren voor een succesvolle migratie naar de cloud.

Mogelijkheid tot geleidelijke overgang

Deze systemen zijn niet alleen geschikt voor volledige bedrijven, maar ook voor specifieke afdelingen of gebruikerstypen, wat bedrijven dan wel in staat stelt om op een geleidelijke manier over te stappen.

Heb jij ook een vraag voor Kevin? Geef een virtueel seintje en laat je vraag achter op sociale media! #RodeTelefoon

Meer weten over de mogelijkheden van Cloud Computing?

Onze experts staan voor je klaar om je te begeleiden en te adviseren.