Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

Security

Opletten voor nieuwe vorm van oplichting via sociale media

Opletten voor nieuwe vorm van oplichting via sociale media

Er gaat een nieuwe vorm van spam en oplichting rond op sociale media zoals Facebook, LinkedIn en Whatsapp. Berichtjes waarin je vrienden vragen naar je telefoonnummer, kunnen vals zijn. Ga niet zomaar in op de vraag, het kan je namelijk veel geld kosten!

gsm in handen

“Hallo. Zou je me telefoonnummer kunnen schrijven?”.

Zo begint één van de berichtjes. De afzender is een vriend of vriendin op Facebook. Waarom zou je het niet doen, het gaat immers om iemand die je kent. Maar daar kan het fout lopen. Je praat namelijk niet met een vriend, maar met een ‘bot’, een programmaatje dat zelf berichtjes stuurt in naam van je vriend of kennis.

 

Als je een antwoord stuurt, gaat het gesprek voort. Het lijkt allemaal echt, maar in werkelijkheid praat je dus met een computerprogramma. Een voorbeeld zie je hieronder: de berichtjes in het grijs zijn niet verstuurd door de ‘echte’ vriendin.

screenshot gsm oplichting 1

Als je je telefoonnummer hebt verstuurd, kan je sms’jes krijgen die je om geld vragen. Al dan niet via één of andere website waar je iets moet betalen. Niet op ingaan dus!

Bescherm jezelf tegen spam en phishing op sociale media

Als je spam krijgt van vrienden, kan het zijn dat er een virus op de computer van die vriend of vriendin actief is, maar de kans is nog groter dat die persoon slachtoffer is van phishing, internetfraude waarbij iemand gegevens probeert te verkrijgen om later te misbruiken. Dat kan bijvoorbeeld door iemand op een verdachte link te laten klikken. Zo kan je toegang krijgen tot gegevens en eventueel ook het account van die persoon.

Niet enkel op Facebook, ook LinkedIn onder vuur

Facebook waarschuwt om sowieso geen berichten te vertrouwen waarin wordt gevraagd om geld en ga zeker niet in op berichten waarin om je wachtwoord, persoonlijke gegevens of creditcardgegevens wordt gevraagd. En klik ook niet op verdachte links. Experts binnen Facebook onderzoeken momenteel de zaak. Het probleem beperkt zich niet enkel tot Facebook, ook via LinkedIn trekt deze trend zich volop in gang. Daar kan je berichtjes krijgen die een bestand met je willen delen, ook via een connectie die je denkt te kennen. Vaak vraagt die je in te loggen op een gedeeld Office-document, maar daar loopt het mis! Ook hier gaat het echter over oplichting. Let dus extra op en schakel minstens MFA (Multi Factor Authentication) in.

 

Is je account geblokkeerd omdat je bent gehackt of omdat iemand je heeft gerapporteerd omdat je spam verstuurt, probeer dan je account te herstellen. Facebook geeft daarover op deze pagina meer informatie.

 

Ook telefoonoperator Proximus zegt altijd extra voorzichtig te zijn met dit soort berichten. Blokkeer het nummer en doe indien nodig aangifte bij de politie en je telecomoperator als je door een bepaald nummer lastig wordt gevallen. Een aangifte bij de politie kan later helpen om eventueel je geld te recupereren.

 

BRON: VRT / Facebook

cisco logo