Klantenzone

Alles wat je als klant nodig hebt, verzameld op één plek.

Volg ons!

‘Data zijn onze peper en zout’ – De cloudmigratie van Profacts

Carine Vaeremans vertelt hoe Profacts succesvol én veilig naar de cloud migreerde, en alle gegevens veilig bewaart.

Vervangen van on premise serverinfrastructuur door Microsoft Azure

Focus op veiligheid, voortdurende back-ups en maximale flexibiliteit in tijden van telewerk

Monitoring en ontzorging door IT-partner ConXioN

Industrie

Marktonderzoek en advies

Samenwerking

Oktober - heden

Hoofdkantoor

Gent, België

Technologie

Microsoft Azure

Wanneer data het kloppende hart van je organisatie zijn, is het cruciaal om die gegevens extra veilig te bewaren. Carine Vaeremans vertelt hoe Profacts succesvol én veilig naar de cloud migreerde.

Wanneer bedrijven en overheden uit binnen- en buitenland met strategische of maatschappelijke vraagstukken worstelen, kloppen ze vaak aan bij het Gentse Profacts. Als marktonderzoeks- en adviesbureau focust het op kwantitatief en kwalitatief onderzoek om vervolgens inzichten te delen of aanbevelingen te doen.

‘Door ons onderzoek hebben we een berg data en inzichten’, zegt Carine Vaeremans, CEO van Profacts. ‘Die gegevens zijn een tussenstap richting analyse of aanbeveling. Data zijn onze peper en zout, het zijn basisingrediënten die we met onze kennis en expertise combineren. Ze correct managen en beschermen is dan ook cruciaal voor onze business. Omdat we werk maken van onze ISO 27001-certificatie dragen we onze veiligheid hoog in het vaandel.’

Ons IT-team is zeer goed op de hoogte en voor de diepgaande kennis konden de experten van ConXioN hen begeleiden.

Carine Vaeremans- CEO Profacts

Vroeger betekende veiligheid voor Profacts: in een serverlokaal alles op fysieke servers bewaren. ‘We werkten samen met Combell, dat een aantal servers hostte. Zo konden we dagelijks back-ups maken voor het geval er iets fout zou lopen. Dat systeem had voor- en nadelen. Dat telewerken zeer omslachtig verliep, was uiteraard een groot nadeel. We wilden als bedrijf naar een oplossing in de cloud kunnen gaan, maar hadden drie belangrijke voorwaarden. De veiligheid moest minstens even goed zijn, en we wilden zeer goede back-ups én maximale flexibiliteit in tijden van telewerk.’

Vlot werken van overal

Met die vraag klopte Profacts aan bij zijn digitale partner ConXioN. ‘Samen hebben we besloten om niet langer te investeren in lokale fysieke servers, maar de data te migreren naar Microsoft Azure. Die nieuwe manier van werken laat toe dat werknemers zelfs vanuit Zuid-Amerika op een veilige manier toegang hebben tot de gegevens’, zegt Sören Busschaert, Solution Advisor bij ConXioN.

Vaeremans: ‘We hebben een beroep gedaan op ConXioN om strategisch na te denken over een architectuur waarmee we onze doelstellingen kunnen realiseren. Dankzij hun multidisciplinaire aanpak hebben ze die kunnen uittekenen en ook implementeren. Ons IT-team is zeer goed op de hoogte, en voor de diepgaande kennis of voor de implementatie van innovatieve technologie konden de experten van ConXioN hen begeleiden. Je merkt dat veel bedrijven goed zijn in het uittekenen van de architectuur, maar achteraf falen in de implementatie ervan. Hiervoor moet je met wederzijds vertrouwen naar een cocreatief proces gaan. Kennis delen en kennisoverdracht zijn ook zeer belangrijk. Dankzij onze manier van werken kan ConXioN ons altijd blijven ondersteunen, zelfs als ons volledig IT-team ooit door ziekte of pech zou uitvallen.’

Iedereen de juiste toegangsrechten

Om het systeem veilig te maken, is het belangrijk dat medewerkers aan de hand van hun profiel al dan niet bepaalde toegangsrechten krijgen. ‘In principe heeft iedereen alleen toegang tot zaken die relevant zijn om een project goed te kunnen uitvoeren. Dat kan – indien nodig – ook tijdelijk wijzigen door een aanvraag te doen bij het IT-team’, zegt Vaeremans.

Hier speelt de technologie van Microsoft een belangrijke rol in. ‘De security op identiteitsniveau wordt doorgetrokken binnen het volledige ecosysteem van Microsoft’, zegt Busschaert. ‘Elke gebruiker heeft een uniek profiel dat men kan gebruiken om in te loggen op de verschillende systemen. Daarnaast kijken we ook naar zaken als de locatie van waar men probeert in te loggen. Meteen is dan duidelijk waar deze persoon wel of geen toegang mag krijgen.’

Die nieuwe manier van werken laat toe dat werknemers zelfs vanuit Zuid-Amerika op een veilige manier toegang hebben tot de gegevens.

Sören Busschaert- Solution Advisor ConXioN

De werknemers van Profacts hebben één account om in te loggen op het volledige IT-systeem, van de inbox tot de Azure-omgeving. Dat single sign-onsysteem wordt ook doorgetrokken naar applicaties die geen deel uitmaken van het Microsoft-ecosysteem.

Vaeremans: ‘Tegelijkertijd implementeerden we ook strenge datamonitoringsystemen. Zodra er iets verdachts gebeurt of gegevens zouden lekken, gaan er automatisch enkele alarmbellen af. Doordat ons IT-team ontzorgd is op tal van basistaken, is er meer ruimte om na te denken over zaken als monitoring of nieuwe ontwikkelingen en ICT-projecten. We zijn altijd al veilig omgegaan met toegangsprotocollen en het bewaren van onze data, maar nu kan ik stellen dat we qua veiligheid ISO proof zijn en ook inzetten op extra future proof beveiliging.

Bron: De Tijd

Vervangen van on premise serverinfrastructuur door Microsoft Azure

Focus op veiligheid, voortdurende back-ups en maximale flexibiliteit in tijden van telewerk

Monitoring en ontzorging door IT-partner ConXioN

Industrie

Marktonderzoek en advies

Samenwerking

Oktober - heden

Hoofdkantoor

Gent, België

Technologie

Microsoft Azure

Gerelateerde referenties

Benieuwd naar wat ConXioN voor jouw organisatie kan doen?

Net als voor Profacts kan ConXioN ook voor jouw organisatie een gepaste oplossing uitwerken. Neem snel contact met ons op en we bekijken samen de mogelijkheden.